Sveriges Stadsmissioner synliggör den verkliga fattigdomen i ny rapport

Omslag Fattigdomsrapporten 2024.
2024-10-17
Den ekonomiska krisen i Sverige är inte över för människor i ekonomisk utsatthet. Det framgår av Fattigdomsrapporten 2024 - ”Jag hade ingen aning om att det var så svårt att få hjälp” som Sveriges Stadsmissioner lanserar idag. Rapporten visar bland annat att allt fler vänder sig till civilsamhället för hjälp med det mest basala när stödet från det offentliga inte räcker till, eller i värsta fall uteblir.

Dagens nivåer för försörjningsstöd räcker inte att leva på. Många människor som har rätt till stöd blir dessutom utan, vilket leder till ett stort lidande för den som drabbas och ökade samhällskostnader. Det slår Sveriges Stadsmissioner fast i Fattigdomsrapporten 2024. Majoriteten av de som söker sig till Stockholms Stadsmissions sociala verksamheter eller matbutiker lever med någon typ av ersättning från det offentliga, ofta försörjningsstöd, som inte räcker till. Fattigdomen förstärks av att matpriser såväl som hyresnivåer har ökat med 25 respektive 11 procent sedan 2022, vilket slår extra hårt mot dem som redan lever med kraftigt begränsad ekonomi.   

– Den här rapporten bekräftar det vi dagligen ser i våra verksamheter – att levnadsförhållandena för dem som lever i ekonomisk utsatthet i Sverige måste förbättras. Att tvingas välja mellan att betala hyra eller ha mat i kylen månaden ut bara för att man lever på ekonomiskt bistånd är inte värdigt, ändå är det så vardagen ser ut för många som kommer till våra verksamheter. Stockholms Stadsmission ser att nivåerna för försörjningsstöd behöver höjas, säger Anna Toll, biträdande direktor på Stockholms Stadsmission.  

Stockholms Stadsmission ser allt fler tecken på att välfärdssystemen inte klarar av att parera lågkonjunkturens effekter för människor i utsatthet. Brist på en ekonomiskt skälig levnadsnivå, tryggt boende och sysselsättning underminerar människors möjlighet till delaktighet, självständighet och stabilitet.   

– Stockholms Stadsmission har lång erfarenhet av att stötta människor i utsatthet och är ett viktigt komplement till det offentliga välfärdssystemet, men vi varken kan eller ska ersätta det. Vi måste tillsammans med det offentliga kraftsamla för att motverka och förebygga att människor fastnar i ett långvarigt utanförskap, med ökade samhällsklyftor som följd, säger Anna Toll, biträdande direktor Stockholms Stadsmission.  

För mer information, kontakta:

Fanny Siltberg
Pressekreterare Stockholms Stadsmission
fanny.siltberg [at] stadsmissionen.se