"Jag gillar att det är ett socialt jobb"

Thomas arbetstränar i en av Stockholms Stadsmissions second hand-butiker.
2024-07-18
Möt Thomas som arbetstränar i en av våra second hand-butiker. Här berättar han om hur en dag kan se ut, hur han trivs med att jobba i butiken och hans bästa tips till den som vill börja handla second hand.

Hej Thomas, du arbetstränar i en av Stockholms Stadsmissions second hand-butiker. Berätta om hur en dag på jobbet kan se ut?

– Just nu arbetar jag i princip heltid här. Det brukar vara ungefär sex timmar per dag, sedan ägnar jag resterande tid åt att söka jobb. Om jag har morgonpasset börjar dagen med morgonmöte i frukostrummet, sedan växlar jag mellan att ta emot gåvor, sortera och prismärka kläder och att bemanna kassan. Och så lite kundservice och småprat med våra kunder där emellan. Vi har en del stammisar, det är en väldigt hemtrevlig butik.

Hur trivs du med att jobba i butiken?

– Jag trivs väldigt bra. Eftersom jag är här så mycket, ser jag det i princip som ett vanligt jobb. Det är en bra kontaktyta där jag träffar mycket människor, jag gillar att det är ett socialt jobb. Vi som jobbar här i butiken är väldigt olika, det skapar mer variation i våra dialoger och diskussioner. Det är inte lika förutsägbart som andra arbetsplatser kan vara.

Vad har du för tips till någon som vill handla second hand, men inte vet var de ska börja?

– Mitt bästa tips är att besöka second hand-butiker ofta. Vi fyller på med nya varor hela tiden, så det finns alltid nya saker att hitta. Det kan också vara smart att Googla varan du funderar på att köpa, eller använda appen Google Lens exempelvis – då kan du lättare få en uppfattning om vad den är värd och avgöra ifall du gjort ett fynd eller inte. Det är också bra för att ta reda på vad man faktiskt hittat. Vi har fått in både hummerspett och oblatvärmare hit till butiken – de är inte så lätta att känna igen vid första anblick!