NY KURS FÖR DIG MED SPECIALINTRESSE
Har du ett specialintresse du gärna ägnar tid åt? Saknar du behörigheter från grundskolan? Nu startar vi en kurs där du får läsa de grundskoleämnen du behöver med ditt intresse som utgångspunkt.
Allmän kurs grundskolenivå med intresseprofil riktar sig till dig som saknar behörighet till gymnasiet och som har ett eller flera intressen som du brinner för. Vi erbjuder också möjlighet att ta eller påbörja vissa behörigheter på gymnasienivå. Efter avslutad kurs kan du studera vidare på gymnasienivå. Kursen pågår i 35 veckor fördelade över två terminer. Kursen hjälper dig att hitta din väg genom eller tillbaka till studierna genom att använda det du gillar.
Vi utgår från ditt intresse
Genom ditt specialintresse får du läsa in grundskolans ämnen i trygg miljö. Klassen är liten och du får mycket stöd av våra erfarna lärare. Vårt deltagarhälsoteam med socialpedagoger, stödlärare och kurator finns också för att du ska klara dina studier på bästa sätt. Vi tränar på studieteknik och på att skriva, räkna och söka information i olika källor. Du får också öva på att sammanfatta, reflektera, analysera och presentera det du lärt dig på olika spännande sätt. Genom allt detta kommer ditt specialintresse att vara den röda tråden.
Vi utgår från folkbildningens grundtanke: att vi lär av varandra och att allas kunskap är viktig. Gemenskap är viktig i folkhögskolan och innebär att du i dina studier också får ta del av klasskamraternas intressen och dela med dig av din egen kunskap.
En individuell studieplan som passar dig
I början av terminen utformar du tillsammans med din mentor en studieplan på ett eller flera år, beroende på dina tidigare studier och dina tankar inför framtiden.
Allmän kurs ger behörighet till vidare studier
Allmän kurs på folkhögskola är en alternativ väg till behörighet inför fortsatta studier på gymnasienivå på folkhögskola eller Komvux.
Om skolan och utbildningen
Klassen kommer att ha två mentorer som också undervisar inom de olika behörigheterna och en stödlärare som finns i klassrummet under delar av skolveckan. På vår skola finns också kurator, SYV och två socialpedagoger.
Skolan har ett brett kontaktnät och vi kommer att bjuda in experter inom olika områden, gå på studiebesök och eventuellt erbjuda praktik.
Skoldagen är mellan 9.00 och 14.45, måndag till fredag.
Vi arbetar i Google Classroom och skolarbetet kräver att du har en egen dator (laptop) med dig.
Ansökan och antagningsvillkor
Till din ansökan behöver du bifoga eventuella betyg från tidigare utbildningar. Du ska även bifoga personbevis (beställs från Skatteverket.se) samt ett personligt brev där du beskriver dig själv samt vad du är intresserad av. Du får gärna bifoga en text eller ett foto som beskriver ditt specialintresse.
Behörigheter du kan ta hos oss
- Svenska / Svenska som andraspråk GRUND
- Matematik GRUND
- Engelska GRUND
- Samhällskunskap GRUND
- Vi erbjuder också möjlighet att ta/påbörja behörigheter på gymnasienivå.
Intyg efter avslutad utbildning
När du slutar kursen får du ett intyg över de behörigheter du tagit. Intyget ger dig möjlighet att söka vidare till studier inom folkhögskola och övrig vuxenutbildning.
Kostnadsfri utbildning
Studier på folkhögskola är avgiftsfritt men vi tar ut en materialkostnad varje termin. Kostnaden täcker studiematerial, studiebesök, försäkring med mera. Kostnaden är för närvarande 900 kronor per termin.
Alla allmänna kurser på Stadsmissionens folkhögskola är CSN-berättigade. Det finns en begränsning hur många veckor du kan studera med studiemedel. Om du har studerat tidigare bör du kontrollera så att du vet hur många veckor du har kvar, som du kan ansöka om studiemedel. För mer information, se Centrala studiestödsnämndens hemsida, csn.se.
Kontakta oss vid frågor
Att välja utbildningen är inte alltid enkelt det vet vi. Om du har frågor och vill komma i kontakt med oss är du välkommen att göra detta till folkhogskolan@stadsmissionensfhsk.se eller via länken nedan, så berättar vi gärna mer. Varmt välkommen!