Projektet för en bättre hälsa för kvinnor i skuggan av kriminella miljöer har slutförts

Pilotprojektet tog fram ett stödkoncept och prövade det på målgruppen
I förstudien undersöktes vilket stöd till kvinnor som lever nära personer i nätverkskriminalitet, och som har negativa och destruktiva beteenden, behöver. Förstudien har också bestått av en kartläggning av befintligt stöd och hur det stödet uppfattas av kvinnorna. Under denna fas kom projektet, via olika aktörer, i kontakt med kvinnor som sedan deltog i pilotprojektet. I pilotprojektet vidareutvecklades ett stödkoncept som prövades i målgruppen för att se om det möter deras behov och får dem att må bättre.
Det har varit ett lärorikt projekt, berättar Mirjam Neuman som är processledare på Stockholms Stadsmission och som lett projektet. Många har åsikter om dem som är nära anhöriga till nätverkskriminella och kvinnornas personliga upplevelser står i konflikt med den bilden. Det gör frågan mycket känslig.
Viktigt att bryta tystnad och isolering
I de verksamheter som bedrivs i Stockholms Stadsmissions har medarbetare många gånger komma, när de lärt känna kvinnor som deltagit i verksamheten, känt att det funnits behov av ett mer målgruppsanpassat stöd.
– Kvinnorna som lever nära våldet lever ofta i en tystnad. Det är en komplicerad situation de befinner sig i, ofta med mycket skam och rädsla. Samhället kan idag inte möta alla behov som de anhöriga kan ha men genom projektet har kvinnorna fått ett bredare stöd och ökad livskvalitet, säger Mirjam Neuman.
Det handlar i hög utsträckning om att bryta tystnaden och isoleringen och att få ett sammanhang. Inom ramen för projektet har en grupp kvinnor träffats flera gånger i veckan och tagit del av olika aktiviteter, som gruppsamtal med olika teman. De har fått individuellt stöd och ett personligt ombud för att få hjälp i mötet med myndigheter. Men det har också varit viktigt att känna att det finns hopp och en väg dit har varit att sätta upp realistiska mål för förändring.
– De kvinnor som vi har träffat pratar mycket om sin egen situation. De lever i en verklighet som förenklas i nyheterna men vår upplevelse är att det är en mycket mer komplex situation. Det är mycket som de inte har tagit itu med när det gäller deras eget välmående, säger Mirjam.
Projektet är nu avslutat och nästa steg är att undersöka möjligheten för att fortsätta ge stöd till anhöriga, gärna i samverkan med kommuner.