Kronprinsessan besökte Stockholms Stadsmissions hus med socialt hållbara bostäder

Vid sitt besök i hyreshuset i Farsta strand fick Kronprinsessan träffa några av barnen som bor i huset för att fika, pyssla och prata en stund. Kronprinsessan ställde många nyfikna frågor och barnen berättade om hur det är att bo i huset och om tillvaron i allmänhet. Barnen berättar om sina familjer, sina intressen och om var de går på i skola och på dagis. De ställer också många nyfikna frågor. Hur gamla är dina barn? Var bor du? Har du en bil? Har din pappa en bil?
Kronprinsessan fick också besöka en familj med ett litet barn i deras lägenhet i huset. Tre rum och ett rymligt kök, plus ett förråd med fönster för att det ska kunna användas som extrarum. Ett av de mindre rummen är möblerat med spjälsäng men där bor inte någon än – paret väntar ett barn till sommaren.
Paret fick berätta om sin väg hit och fick många intresserade frågor från Kronprinsessan. Parets berättelse är inte ovanlig. Trots inkomst från arbete har de varit utestängda från bostadsmarknaden på grund av att de försatt sig i skuld i väldigt unga år, en allt vanligare berättelse. Kronprinsessan fick höra om hur de hamnade i sin situation och om lättnaden att äntligen kunna bo tryggt. Förändringen som ett stadigvarande boende inneburit för dem och särskilt för deras barn, har också gjort att de har möjlighet och kraft att ställa gamla misstag till rätta.
Kymmendömodellen – en förvaltningsmodell för socialt hållbara bostäder
Stockholms Stadsmission utvecklade genom bygget av hyreshuset i Farsta Strand en modell som består av innovativa inslag som är ekonomiskt och socialt hållbara och tar hänsyn till både hyresgästernas och fastighetsbranschens behov. Här ingår differentierad hyressättning, behovsorienterade urvalskriterier och sänkta krav på bland annat hyresgästernas inkomst. Syftet med projektet är att utveckla en förvaltningsmodell för socialt hållbara bostäder som aktörer på bostadsmarknaden kan ta vidare och skala upp. På så vis hoppas vi komma ett steg närmare vår vision om ett mänskligare samhälle – där alla har en plats att kalla sitt hem.
För att säkerställa att modellen svarar mot de mål och behov som identifierats bedriver KTH forskning på modellen tillsammans med Stockholms Stadsmission i ett treårigt projekt.