Medmänskligt möte – det viktigaste vi erbjuder

ChIa är arbetslagsledare för Stockholms Stadsmissions Uppsökarteam
2024-07-10
Möt Chia Imam som jobbar som arbetslagsledare i Stockholms Stadsmission Uppsökarteam. Här sammanfattar han året 2023 utifrån uppdraget, berättar om människorna han möter under ett arbetspass och vilket stöd som betyder mest för dem.

Hej Chia, du är arbetslagsledare i Stockholms Stadsmission Uppsökarteam som ger mobilt stöd till människor i olika former av utsatthet. Utifrån ert uppdrag – hur skulle du sammanfatta 2023?

– Det som stuckit ut under året är framför allt det ekonomiska läget, med fler länkningar till Matmissionen och frågor kring ekonomiskt stöd. I övrigt är de behov vi möter relativt konstanta – det handlar om att stötta människor som befinner sig i olika former av akut utsatthet i det offentliga rummet. I år har vi också med jämna mellanrum stött på enstaka yngre personer som vi tror är papperslösa. Vi har svårt att nå fram till många av dem och vi kan bara anta att många väljer att leva utanför samhällets skyddsnät, en tillvaro som vi vet är otroligt utsatt.

Hur många människor kommer ni i kontakt med under ett arbetspass?

– Både hur många vi möter och vad vi kan stötta med under ett arbetspass varierar. Vi möter alltifrån psykisk ohälsa och missbruk, till människor som bara vill värma sig, framför allt under årets kallare månader. Under 2023 har vi haft sammanlagt 5 480 möten, där vi har stöttat personer i utsatthet på olika sätt, till exempel genom att länka vidare till våra öppna dagverksamheter och mötesplatser, eller hjälpt till att etablera kontakt med socialtjänsten.

Vilken del av det stöd ni erbjuder skulle du säga betyder mest för de ni möter?

– Jag skulle nog säga att det viktigaste vi erbjuder är det medmänskliga mötet. Att få bli sedd och att få prata med någon som lyssnar utan krav betyder mycket.

Bild på Stockholms Stadsmissions uppsökare i tunnelbanan.
Stockholms Stadsmissions uppsökarteam rör sig över hela Stockholms län för att stötta människor i hemlöshet.