Gåvopolicy
Gåvopolicy för Stockholms Stadsmission. Antagen av styrelsen 2024-06-13.
Gåvopolicy för Stockholms Stadsmission. Antagen av styrelsen 2024-06-13.
Stockholms Stadsmission granskas och kontrolleras av Svensk Insamlingskontrolls regler gällande organisationer som innehar 90-konto. Stockholms Stadsmission har två 90-konton: 90 03 51-8 och 90 19 02-7 (endast för inbetalningar via förtryckta inbetalningskort). Stockholms Stadsmission är också medlem i Giva Sverige och följer dess regelverk för insamling och gåvohantering.
Stockholms Stadsmission bedriver insamlingsarbete och tar emot gåvor eller bidrag från privatpersoner, företag, stiftelser och församlingar. Offentliga bidrag innefattas ej av gåvopolicyn. Insamling skall som regel alltid ske till 90-konto.
Stockholms Stadsmissions grundinställning är att alla givare ska tackas på relevant sätt oavsett om det är en privatperson, företag, stiftelse, församling eller testamentsgåva.
Administrationskostnaden för att tacka givaren bör vara i proportion till gåvans storlek.
Tack för en gåva på mindre än 1.000 kr ska ges genom samma kanal som gåvan skänkts när så är möjligt.
Alla större gåvor/sponsring som är förknippade med förbehåll/åtaganden skall godkännas av någon av följande funktioner; Direktor, Områdeschef, Chef Marknad, Teamchef Insamling, Teamchef Engagemang. Dessa gåvor ska alltid regleras i en skriftlig överenskommelse.
Stockholms Stadsmission tar tacksamt emot gåvor från alla givare som:
Vi tar inte emot gåvor från politiska partier eller gåvor som associeras till dessa. Vi värnar om vårt politiska oberoende och vill inte riskera att styras av politiska intressen.
Stockholms Stadsmission förbehåller sig rätten att tacka nej till en gåva om gåvan är villkorad på ett sådant sätt att vi inte kan uppfylla villkoren eller att gåvan/samarbetet med givaren kommer i konflikt med verksamhetens objektivitetsprincip och likställighetsprincip.
Vi tackar nej till gåvor från företag som inte följer svensk lagstiftning. Vi tackar också nej till en gåva om vi bedömer att givaren är förknippad med åsiktsyttringar och/eller bedriver verksamhet som inte är förenlig med vår vision, vår värdegrund eller på annat sätt kan tänkas skada organisationen och/eller varumärket. Detta gäller t ex företag och organisationer som har sin huvudsakliga verksamhet inom:
För att minimera varumärkesrisken av samarbeten genomförs vid tecknandet av nya gåvoavtal en undersökning av företagets soliditet och eventuella historiska mediala exponering i negativa sammanhang. Alla gåvoavtal ska innefatta en klausul om Uppförandekod och ska tillsammans med dokumentationen av undersökningen godkännas av Chef Marknad eller Områdeschef.
Projektbidrag för specifika ändamål hanteras genom en separat projektredovisning för att säkerställa och redovisa hur bidraget används för det specifika ändamålet.
Öronmärkta gåvor intäktsredovisas vid gåvotillfället och ingår i årets resultat för det år som Stockholms Stadsmission får gåvan. I de fall gåvan inte hinner användas under innevarande år görs en omföring i årsbokslutet eftersom gåvor som villkorats eller samlats in för ett specifikt ändamål ska särredovisas som ändamålsbestämda medel inom eget kapital. Gåvor kan ändamålsbestämmas av givaren (ett eget val eller att pengar samlas in för ett visst ändamål) eller av styrelsen (genom att balanserade vinstmedel öronmärks för ett visst ändamål).
Privatpersoner, företag och organisationer som skänker andra värden än pengar till Stockholms Stadsmission ska bemötas utifrån samma principer som de som skänker pengar.
Värdepapper erhållna genom donation och gåva skall tillföras en separat gåvodepå och hållas åtskilda. Värdepapper som ej överensstämmer med de etiska reglerna är möjliga att mottaga, men skall snarast möjligt avvecklas på ett ansvarsfullt sätt.
Om en donation erhålls med förbehåll ska styrelsen pröva om förbehållen ryms inom ramen för placeringspolicyn. Skulle förbehållen stå i strid med denna placeringspolicy eller föreningens ändamål, skall Stockholms Stadsmission avstå från donationen, se även Placeringspolicy.
Stockholms Stadsmission har som grundprincip att gåvor i form av fast egendom säljs av, såvida den fasta egendomen inte kan nyttjas i Stockholms Stadsmissions verksamhet.
I de fall som det uppstår en tvist mellan givare och Stockholms Stadsmission kopplas alltid föreningens jurist in för att säkerställa att tvisten hanteras korrekt och avtalsenligt.
För tvister kopplat till testamentesärenden och för att säkerställa att testatorns vilja respekteras och efterlevs tar Stockholms Stadsmission hjälp av jurister som kan föra Stockholms Stadsmissions talan vid domstol eller vid en förlikningsprocess med motparten.