Åsa Paborn: Vår superkraft är att få människor på fötter

Åsa Paborn, direktor Stockholms Stadsmission. Foto: Caroline Aflalo
2024-06-18
I en krönika ger Stockholms Stadsmissions direktor Åsa Paborn en lägesbild av de behov Stockholms Stadsmission möter, påminner om ett av våra viktigaste uppdrag, berättar vad som är på gång i våra verksamheter och hur Stockholms Stadsmission gör skillnad.

Ekonomisk nedgång drabbar de flesta i samhället, men vissa drabbas tveklöst hårdare än andra. Under 2023 ökade antalet barn vars föräldrar har skulder hos kronofogden kraftigt samtidigt som det rapporterades om fler vräkningar av barnfamiljer. Klyftorna i samhället växer, vi ser det med egna ögon varje dag i våra verksamheter.

Samhällsklyftor handlar inte bara om ekonomisk utsatthet. För de som nyligen flyttat till Sverige, särskilt personer som har flytt från krig eller länder där deras mänskliga rättigheter kränkts, syns distansen till samhället ofta på fler sätt. Många behöver hitta en ny social gemenskap, lära sig svenska eller få mer kunskap om sina rättigheter och skyldigheter. Sådana saker tar tid. Ett av våra viktigaste uppdrag är att hjälpa människor att bli och känna sig som en del av vårt samhälle. Läs reportaget där Sana och Milana berättar om sina upplevelser av att flytta till Sverige.

Det är mycket på gång just nu. På vår mötesplats vid Mariatorget arrangeras löpande evenemang för att ge fler möjlighet att uppleva kultur. Det hålls även samtalsgrupper, där deltagarna kan prata om såväl livet i stort, som om existentiella och filosofiska frågor. För många som har varit med om traumatiska händelser, exempelvis pensionären Tony som kontinuerligt deltar i flera samtalsgrupper, kan dessa samtal vara helt avgörande. Läs om vad som händer på Mötesplats Mariatorget.

Stockholms Stadsmission gör skillnad på fler sätt, varje dag. Snart är det dags för sommarkollo igen, där barn och barnfamiljer som lever i ekonomisk eller social utsatthet kan få en välbehövlig paus från en annars tuff vardag. Nu står också vårt sociala hyreshus äntligen färdigt för inflytt i Farsta strand. Här kommer familjer få chansen till ett tryggt och bra boende, till överkomliga hyror. Läs mer om projektet här.

Huset i Farsta strand visar vägen för en ny hyresmodell som kommersiella fastighetsägare och kommuner förhoppningsvis tar efter. Många har visat stort intresse för vårt arbete, och om vi kan lyckas, så kan andra aktörer också göra det. För detta, och för allt annat som vi gör, känner jag mig oerhört stolt.

 

Åsa Paborn, Direktor Stockholms Stadsmission, juni 2023