Mötesplatserna är en länk till samhället

En deltagare tillsammans med sin dotter på en av Stockholms Stadsmissions mötesplats i Hässelby.
Att hjälpa människor att bli en del av samhället är ett av Stockholms Stadsmissions viktigaste uppdrag. När du kommer till en ny stad, i ett helt nytt land och inte kan språket, kan Stockholms Stadsmissions mötesplatser erbjuda stöd och trygghet.

Sana, 47 år, besöker Stockholms Stadsmissions mötesplats i Hässelby två dagar i veckan tillsammans med hennes yngsta dotter. Sana kom till Sverige 2022, och har varken kunnat arbeta eller studera svenska, eftersom hon har väntat på uppehållstillstånd. Under tiden har mötesplatsen blivit Sanas andra hem.

– Den här platsen betyder allt för mig, personalen är fantastisk och jag känner mig trygg här. Här kan jag dela allt med alla och min dotter älskar att komma hit.

En soffa med leksaker på Stockholms Stadsmissions mötesplats Hässelby.

Viktigt uppdrag att hjälpa människor att bli en del av samhället

Vart du än vänder blicken i det stora rummet syns fotografier på några av Stockholms innerstads mest kända platser: Riddarholmen, Skeppsbron, Nybrokajen och många fler. Det finns en enkel, och ganska talande, anledning till det.

– Många som kommer hit har aldrig varit innanför tullarna. Det säger något om hur det är att komma till en helt ny stad, i ett helt nytt land. Kan du inte språket och inte vet vart du kan vända dig, är det lätt att bli fast i sin bostad eller i sitt närområde medan man väntar på att bli insläppt i samhället,

säger Malin Oljelund, enhetschef och ansvarig för det dagliga arbetet på Mötesplats Hässelby.

Att hjälpa människor att bli en del av samhället är ett av Stockholms Stadsmissions viktigaste uppdrag, menar Malin.

– Det är svårt när du inte vet hur saker fungerar i Sverige. Många som kommer hit har en stark misstro till myndigheter på grund av erfarenheter från sitt hemland. De behöver ofta hjälp. Jag har träffat en deltagare som inte ens visste om att hon fått uppehållstillstånd förrän hon kom till oss.

"Allt som är svårt blir lätt när jag går till Stockholms Stadsmission"

Sana träffade sin man i Libanon för 27 år sedan. Tillsammans har de fyra barn, varav tre är vuxna och har flyttat hemifrån. När landets ekonomi och arbetsmarknad kraschade i samband med utbrottet av Covid-19 blev Sanas man uppsagd. Eftersom han är svensk medborgare – han kom till Sverige som barn, men hade flyttat tillbaka till Libanon som vuxen – så kunde han snabbt få jobb i Sverige. Tillsammans med yngsta dottern flyttade Sana till Sverige och hennes uppehållstillstånd beviljades i mars 2024. Men processen hade kunnat ta längre tid om hon inte hade fått hjälp i kontakten med Migrationsverket.

– Allt som är svårt blir lätt när jag går till Stockholms Stadsmission. Här kämpar människor för att jag ska få den hjälp som jag behöver, berättar Sana.

En medarbetare på Stockholms Stadsmissions mötesplats Hässelby leker tillsammans med ett barn.

Sana beskriver språket som det främsta sociala hindret. Att relationsbyggandet bromsas när hon inte kan delta i öppna diskussioner, få till ett flyt i vardagssamtal utan att byta språk eller tydligt uppfatta vad som sägs runtomkring.

– Jag förstår mer än jag kan prata, men det enda sättet att lära sig är genom att träna. Den svenska jag kan har jag fått lära mig på egen hand, framför allt genom att komma hit och träna. Nu ser jag fram emot att få gå SFI och lära mig språket ordentligt.

Att verkligen bli en del av samhället tar tid. Sana har ändå till viss del kunnat luta sig mot sin man och hans familj, vilket kan underlätta anpassningen till att bo i ett nytt land. De flesta som flyttar till Sverige har inte den möjligheten.

Mötesplatsen har blivit som ett vardagsrum för hela familjen

Milana, 39 år, kom till Sverige ifrån Syrien tillsammans med sin man och fem barn 2019. Familjen flydde först från Syrien till Irak på grund av inbördeskrig, och omplacerades slutligen till Sverige med hjälp av FN:s flyktingorgan UNHCR.

Omplaceringsprocessen innebar att familjen inte hade något inflytande över vart de skulle flytta. När de fick reda på att det blev Sverige så visste de ingenting om landet.

– Det är såklart mycket som är nytt och det är inte alltid lätt, men det viktigaste är att det är fred här. Vi vet att våra barn kommer att växa upp och leva ett bra liv i Sverige, det betyder allt.

Mötesplats Hässelby ligger bara ett stenkast från tunnelbanan, säger Milana. För den som vill ge instruktioner om hur man hittar mötesplatsen så räcker det med att säga: ”Sätt dig på gröna linjen och gå av vid Hässelby gård”. När du går ut på torget går det nämligen inte att missa skylten med Stockholms Stadsmissions logotyp på. Det var så Milana, med familj, kom i kontakt med Stockholms Stadsmission för första gången.

– En granne som vi lärt känna i området där vi bor sa ”åk till Stockholms Stadsmission så kommer ni att få hjälp”. Hon hade fått samma tips av en annan person när hon nyss kommit till Sverige.

För Milanas familj har mötesplatsen blivit som ett vardagsrum för hela familjen. De är ofta där tillsammans, både på veckodagar och helger. Precis som Sana, känner Milana en enorm tacksamhet för allt det stöd som de får av Stockholms Stadsmission.

– Människorna här är jätteviktiga för oss. Vi kände ingen när vi kom till Sverige, idag har vi många vänner och känner oss väldigt trygga här. Barnen säger alltid ”Mamma, kan vi inte gå till Stadsmissionen idag?”. De vet att det alltid anordnas roliga aktiviteter här. Det är den bästa känslan, att se dem leka och vara glada.

Mat serveras på Stockholms Stadsmissions mötesplats i Hässelby.