En person vid en dator

Hyra och andra kostnader

Hyran är oftast den största och viktigaste kostnaden för dig som hyresgäst. Ibland ingår kostnaderna för vatten, värme, el och internet i hyran, men inte alltid. Du kan själv behöva fixa olika avtal och det kan kännas svårt och krångligt. På den här sidan får du veta mer om boendekostnader och avtal. Här hittar du också tips och råd om vad du kan göra när pengarna inte räcker.

Om pengarna inte räcker

Att bo kostar pengar. Det kan ibland vara svårt att få pengarna att räcka till alla kostnader. Ett sätt att få överblick är att göra en budget. Det kan hjälpa dig att få bättre koll på utgifterna och planera din ekonomi. På Konsumentverkets hemsida finns det tips om hur det går till att göra en egen budget. Du har också rätt att söka bidrag för att få hjälp.

Har du problem med din ekonomi kan du kontakta budget- och skuldrådgivningen i din kommun. De kan hjälpa dig om du har skulder eller riskerar att få det. Om du inte kan betala hyran är det alltid bäst att du hör av dig till din hyresvärd och berättar hur det ligger till. Kanske kan ni hitta en lösning tillsammans. Det är oftast mycket bättre att berätta för hyresvärden direkt än att inte säga något alls.

Frågor och svar

Vilka avtal behöver jag skaffa själv?

Det beror på vilka tjänster du behöver och vad som ingår i hyran. I ditt hyreskontrakt kan du se vad som ingår, om du är osäker kan du fråga hyresvärden. Vanliga boendekostnader som tillkommer utöver hyran är el, bredband/internet och hemförsäkring:   

  • El: Elkostnader består oftast av två delar, kostnaden från elnätsföretaget och kostnaden från elleverantören. Här kan du behöva teckna egna avtal. Beroende på vilket avtal du har kan du få två olika räkningar (fakturor) för elen. Om det är elnätsföretaget som levererar din el får du oftast bara en faktura.
  • Bredband/internet: Bredbandsavtal tecknar du för att få tillgång till internet i bostaden, om det inte redan ingår. Det finns flera olika operatörer som erbjuder bredband. Här hittar du mer information.  
  • Hemförsäkring: Man måste inte ha en hemförsäkring, men det finns många fördelar med att ha en sådan. Skulle du till exempel råka ut för inbrott, brand eller vattenskada kan en hemförsäkring täcka de kostnader som uppstår. Utan hemförsäkring riskerar du att själv behöva betala för skador på hemmet. Med en hemförsäkring kan du också få ersättning för advokatkostnader om du hamnar i tvist. Det finns många olika hemförsäkringar som kostar olika mycket, beroende på vad de täcker. Läs på och jämför olika hemförsäkringar så att du hittar en som passar just dig. 
Varför får jag två räkningar för elen?

Du betalar både för elnätet och för själva elen. Om du har ett eget avtal innebär det troligen att du får två olika räkningar (fakturor) för elen, eftersom det ofta är ett företag som äger elnätet och ett annat som levererar elen. Det är alltså viktigt att du betalar båda räkningarna. Du kan läsa mer om elräkningar på Hallå konsuments hemsida.

Vad gör jag om jag inte kan betala hyran?

Om du inte kan betala hyran är det alltid bäst att du kontaktar din hyresvärd så fort som möjligt och berättar hur det ligger till. I bästa fall kan ni hitta en gemensam lösning. Det är mycket bättre att vara ärlig mot hyresvärden än att inte säga något alls. Det kommer fram i alla fall, så att kommunicera förbättrar dina möjligheter att hitta en lösning.

Om du har problem med att betala din hyra finns det olika bidrag att söka som kan underlätta situationen. Här kan du läsa mer om ekonomiskt bistånd.

Vad gör jag om jag har en skuld?

Alla kommuner i Sverige erbjuder något som kallas för budget- och skuldrådgivning. Det innebär en möjlighet att få hjälp om du har skulder eller riskerar att hamna i skuld. Där kan du också få hjälp att upprätta en egen budget för att få bättre koll på din ekonomi. Här kan du hitta budget- och skuldrådgivning där du bor.

Vad är en hemförsäkring?

En hemförsäkring är ett avtal mellan dig och ett försäkringsbolag som du väljer. Ditt åtagande är att betala en överenskommen summa varje månad eller år (månadskostnaden x 12). Försäkringsbolagets åtagande är att hjälpa dig ekonomiskt om du råkar ut för exempelvis inbrott, vattenskada, brand eller andra skador på din bostad.

Med en hemförsäkring behöver du inte betala hela kostnaden själv, försäkringsbolaget står för merparten av kostnaderna. Var noga med att läsa igenom villkoren innan du tecknar en hemförsäkring. Fråga försäkringsbolaget om du inte förstår eller känner dig osäker.

Varför behöver jag en hemförsäkring?

En hemförsäkring är ett försäkringspaket som täcker olika delar. Det fungerar som ett ekonomiskt skydd, både för din bostad, om du ska ut på en resa, och som en försäkring för ägodelar. Händer det en olycka, som täcks av försäkringsavtalet, får du ut en ersättning som täcker hela eller delar av beloppet, för reparation eller inköp.

Vad gäller din bostad kan det snabbt bli stora kostnader om du till exempel får en vattenskada. En hemförsäkring hjälper dig om du råkar ut för något som kostar mycket att ersätta eller reparera. Oavsett hur du bor, i första hand, andra hand eller som inneboende, är det bra att ha en egen hemförsäkring.

Hur skaffar jag en hemförsäkring?

Det finns många försäkringsbolag som erbjuder hemförsäkringar. Det är bra att läsa på och bilda sig en uppfattning om olika bolags olika erbjudanden och villkor. Här kan du hitta olika hemförsäkringar och jämföra. När du har bestämt dig för en viss försäkring hör du av dig till försäkringsbolaget och anmäler att du vill ha deras hemförsäkring. Eller kontakta de bolag du är intresserad av och be om mer information.

Lightbulb

Du kan spara pengar!

Det finns pengar att spara om du minskar energianvändningen i din bostad. Läs mer här: Energimyndighetens hemsida

Lightbulb

Hemförsäkring = trygghet

En hemförsäkring fungerar som ett ekonomiskt skydd för ditt hem och dina ägodelar.

Lightbulb

Rätt till bostadsanpassning

Om du har en funktionsnedsättning kan du ansöka om bidrag för att anpassa din bostad: