Lägenhet från Bostad Ung.
En stor andel av de kvinnor söker sig till Stockholms Stadsmissions står utan tryggt boende som ett resultat av att de inte längre bedöms ha ett akut skyddsbehov. Hela 20 procent av lägenheterna som hyrs ut av oss går idag till kvinnor som är eller har varit i skyddsbehov.  

Stockholms Stadsmissions enhet Bobyrån hjälper människor i social utsatthet och hemlöshet till mer långsiktiga bostadslösningar. En stor andel av de som vänder sig till Stockholms Stadsmission är kvinnor i otrygga boendesituationer.

Stort behov av bostad

– Vi möter många kvinnor som inte längre bedöms ha ett akut skyddsbehov och som därför inte får hjälp till boende – men som är i stort behov av bostad. De kan exempelvis ha stora skulder från att ha utsatts för ekonomiskt våld i en relation. Bytet av bostadsort kan även innebära att de förlorat sitt kontaktnät, medlemskap i bostadskö, en stabil inkomst eller annat som är avgörande för att komma in på bostadsmarknaden, säger Tove Söderlind, placeringsansvarig Bobyrån. 

Under 2021 sökte 502 unika individer varav 218 barn bostad via Bobyrån. Genom sitt arbete ser Stockholms Stadsmission att gruppen ensamstående, främst utlandsfödda mammor och barnfamiljer med osäkra boendeförhållanden växer. Även gruppen kvinnor som tidigare haft ett skyddsbehov, med eller utan medföljande barn, har ökat.  

Hamnar i glappet 

Samhället har ett uttalat ansvar för bostadsförsörjningen för landets invånare. Trots detta är det många målgrupper som inte fångas upp av lagen. Många målgrupper har inte generell rätt till bostad utöver det akuta, här ingår kvinnor som inte längre bedöms har akut skyddsbehov. Enligt Socialstyrelsen har andelen som på grund av våld i nära relation fått förtur i bostadskön minskat med 83 procentenheter i Stockholm. Från 92 procent beviljade ansökningar 2011 till 9 procent under 2019.1 

– Vi ser att den största utmaningen är att få ett stadigvarande boende efter en akut placering, en bild som vi delar med Socialstyrelsen. Stödbehovet bland personer som haft en placering är inte stort. Däremot är det många som efteråt har det svårt att själva ordna en lägenhet, säger Tove Söderlind.

Vill synliggöra utmaningarna

Stockholms Stadsmissions Bobyrån arbetar för att öka kännedomen om situationen för de många människor som idag har otrygga boendesituationer; vilka som söker sig till dem, hur deras situation uppstått och behoven som finns. Genom att samla in och sprida denna statistik är förhoppningen att beslutsfattare och fastighetsägare ska få upp ögonen för de utmaningar som finns – och vilka åtgärder som krävs. Bobyrån samarbetar även med skyddade boenden och fastighetsägare med socialt engagemang som vill förbättra bostadssituationen för kvinnor med skyddsbehov. 

Var med och gör skillnad 

Som privat fastighetsägare eller privatperson kan du göra skillnad och bidra till en mänskligare stad. Du kan till exempel bidra med enskilda lägenheter som Stockholms Stadsmission hyr ut i andra hand. Om du är privatperson och har ett rum att hyra ut hjälper vi till med förmedling. På så sätt får människor i hemlöshet chans till eget boende – och kommer ett steg närmare den ordinarie bostadsmarknaden. 

Är du fastighetsägare eller privatperson och vill veta mer?

Kontakta oss: 

Bobyrån
bobyran [at] stadsmissionen.se
Porträtt på Tanja Küller, Bobyrån.

Är du hyresvärd eller fastighetsägare och vill veta mer?

Som hyresvärd och fastighetsägare har du en en unik möjlighet att bidra till social hållbarhet. Bostad först är en av flera olika boendelösningar som Stockholms Stadsmission tillhandahåller för att långsiktigt motverka hemlöshet. Tillsammans gör vi Stockholm till en mänskligare stad. Kontakta oss, så berättar vi gärna mer och om hur du som fastighetsägare kan hjälpa till:
Tanja Küller, Enhetschef Bobyrån
tanja.kuller@stadsmissionen.se
08-684 233 98