Stockholms Stadsmissions historia
Stockholms Stadsmission grundades 1853 för att lindra den akuta nöden i Stockholm. Drygt 170 år senare fortsätter vi att arbeta för dem som har hamnat utanför.
Stockholms Stadsmission grundades 1853 för att lindra den akuta nöden i Stockholm. Drygt 170 år senare fortsätter vi att arbeta för dem som har hamnat utanför.
Den första föreståndaren för Stockholms Stadsmission, Carl Olof Rosenius, startade ett ”kärleksarbete bland de elända” med två tydliga mål: att stilla den akuta hungern i Stockholm och att arbeta med långsiktiga lösningar så att människor skulle kunna ta sig ur utsattheten.
Stockholms Stadsmission har alltid funnits där fattigdomen och utsattheten har varit som störst och klivit in där samhällets insatser brustit. Verksamheter har startats och stängts beroende på hur behovet i staden har utvecklats. Vi har sedan starten arbetat för människor i hemlöshet genom en rad olika insatser och verksamheter. Många människor har fått det bättre i Sverige, men många står fortfarande utanför. Därför finns vi kvar. Idag möter vi nya grupper i utsatthet; till exempel papperslösa och EU-medborgare, liksom barn och unga som lider av psykisk ohälsa.
Stockholms Stadsmission fokuserade tidigt på barnen och deras utsatthet och införde kostnadsfria skolor för fattiga barn, söndagsskolor, barnhem och ungdomshem. Ända sedan starten har vi bedrivit olika sorters skolor för barn, unga vuxna och vuxna, som en del av det förbyggande arbetet - utbildning motverkar utanförskap.
2013 växte skolverksamheten kraftigt när Skolinspektionen gav tillstånd för Stadsmissionens Skolstiftelse att ta över sex JB gymnasieskolor i Stockholm, Sundbyberg, Uppsala, Eskilstuna, Västerås och Örebro. Med detta bildas Sveriges största idéburna gymnasieverksamhet under namnet Grillska Gymnasiet.
Stockholms Stadsmission öppnade second handbutiker 1927. Butikerna fick namnet ”Små smulor” och sålde behovsartiklar som människor skänkt till organisationen. Butikerna blev en succé och finns kvar i organisationen - nu under namnet Stockholms Stadsmission second hand. Idag är arbetsintegration butikernas främsta syfte. Butikerna ger människor som står långt ifrån arbetslivet möjlighet till egen försörjning och utveckling i arbetslivet.
Stockholms Stadsmissions rötter finns i den kristna tron. Grundarna av Stockholms Stadsmission ville ta den kristna tron i praktisk handling. Förutom att lindra den akuta nöden var uppdraget att väcka religiöst likgiltiga genom mission. Det är bakgrunden till namnet Stockholms Stadsmission.
Idag har våra medarbetare och besökare i våra verksamheter olika livsåskådningar och Stockholms Stadsmission missionerar inte. Vi är en ideell organisation, fristående från kyrkan. Vi arbetar med människor i utsatta livssituationer och har idag en medvetenhet och kunskap om existentiella frågor – något som vi ser som en stor tillgång.
Då som nu kliver vi in där samhällets insatser brister. Idag kompletterar vi även samhällets insatser som utförare av välfärdstjänster. Vi erbjuder ett idéburet alternativ och bedriver flera verksamheter på entreprenad. Det är i samverkan med myndigheter och andra ideella organisationer som vi kan göra störst nytta för människor i våra verksamheter.
Ett urval av händelser i Stockholms Stadsmissions historia.
Stockholms Stadsmission är en idéburen organisation som arbetar för ett mänskligare samhälle för alla. Vår värdegrund vilar på en uthållig och handlingskraftig kärlek till människan – något som formar hur vi ser på individen och samhället.