"Här finns det människor som bryr sig om dig.”

4 Mars, 2025
André Jönsson
André Jönsson har arbetat som socialpedagog på Stockholms Stadsmissions Folkhögskola sedan 2018. Han ingår i deltagarhälsoteamet som jobbar för att ge deltagarna den miljö, stöd och trygghet som krävs för att utvecklas, växa och nå deras mål.

När André först började var rollen relativt ny, vilket gav honom möjligheten att tillsammans med kollegor forma och utveckla arbetsuppgifterna. 

–  Mitt huvudfokus var kontakten och relationen med deltagarna – att fånga upp dem både i klassrumsmiljön och i våra allmänna utrymmen. Det handlade mycket om att skapa och etablera kontakt helt enkelt, säger André. 

En unik folkhögskola 

Han beskriver att det som särskiljer Stockholms Stadsmissions Folkhögskola från andra lärosäten är att den både genomsyras av och bygger på Stockholms Stadsmissions värdegrund. 

–  Bara vårt varumärke gör att en viss typ av deltagare söker sig hit, för att de känner att det är en stor, etablerad aktör som inger trygghet. Många som kommer till oss har en bakgrund med svårigheter eller erfarenhet av utsatthet. Vårt mål är att skapa en trygg miljö för dem. 

För att stötta deltagarna utöver det pedagogiska har Stockholms Stadsmissions folkhögskola både interna och externa samarbeten, för att säkerställa att de länkas vidare till lämpligt stöd om behov finns och att skolmiljön blir så trygg som möjligt. Ett internt exempel är samarbetet med Matmissionen, som sponsrar frukost till deltagarna en gång i veckan. 

Utbildningens roll i samhället 

André fortsätter genom att berätta att Stockholms Stadsmissions Folkhögskola arbetar med att ge deltagarna en ny chans, särskilt när den ordinarie skolgången inte fungerat.  

–  Utbildning är grundläggande för att kunna konkurrera i arbetslivet idag. Med den ökade pressen i samhället fyller vi en viktig funktion – vi fångar upp dem som fallit mellan stolarna. Vi måste vara föränderliga och anpassa oss utifrån deltagarnas behov, som ständigt förändras. 

För honom har denna förändring ställt nya krav på arbetet, men också förstärkt skolans uppdrag – att vara en plats där alla, oavsett bakgrund eller förutsättningar, kan få stöd och utvecklas. 

Ett team som fokuserar på deltagarnas bästa 

André ingår i folkhögskolans deltagarhälsoteam tillsammans med stödpedagoger, kurator och studie- och yrkesvägledare. Teamets arbete är nära knutet till varje klass. 

–  Vi är ute i klasserna varje vecka för att skapa en naturlig kontakt med deltagarna. Det blir inte ett stort steg för dem att prata med oss när något känns jobbigt, eftersom vi redan har en etablerad relation. Vi arbetar också mycket med frågor som påverkar deltagarna utanför skolan men som följer med in i deras skolvardag. 

En trygg och engagerad miljö 

André beskriver att Stockholms Stadsmissions Folkhögskola är en plats där både personal och deltagare känner sig trygga. Det är liten arbetsgrupp där det alltid är nära till en kollega, och att alla delar ett starkt engagemang för deltagarnas utveckling. 

–  Flera gånger per termin träffas pedagogerna och medlemmar ur deltagarteamet för att diskutera deltagarna och deras situation. Delvis för att fånga upp aktuella ärenden men också i ett förebyggande och främjande syfte. Engagemanget som finns här är unikt. Det är en trygg plats att börja studera på – här finns människor som bryr sig om dig. 
 
Att följa deltagarnas resa och se dem växa och utvecklas som är det mest givande med jobbet enligt honom. 

–  I somras gick några av våra deltagare ut med full gymnasiebehörighet efter att ha börjat i grundkursen för fyra år sedan. Att följa deras resa och se deras utveckling – det är den största belöningen i mitt jobb. 

Dela artikeln
Deltagare på Folkhögskolan diskuterar.
Stockholms Stadsmissions folkhögskola

Plugga på vår folkhögskola

Behöver du skaffa gymnasiebehörighet, grundläggande behörighet till högskola/yrkeshögskola eller vill du kombinera teoretiska och praktiska kunskaper samtidigt som du lär dig grunderna i ett yrke? Hos oss på Stockholms Stadsmission kan du komplettera din utbildning och få behörighet till högre studier i en stödjande miljö.