Hemlöshetsrapporten 2024

I årets hemlöshetsrapport från Sveriges Stadsmissioner framgår det att hemlösheten i Sverige är mer utbredd och komplex än vad den officiella statistiken visar. Rapporten undersöker vad det innebär att befinna sig i den dolda hemlösheten, varför den finns i dagens Sverige och vilka politiska åtgärder som krävs för att motverka hemlöshet i alla dess former. Dessutom presenteras en checklista för hur kommunerna framgångsrikt kan arbeta mot hemlöshet.

hemlöshetsrapporten 2024

Många av de människor som Stadsmissionen möter runtom i landet har inte tillgång till ett tryggt och långsiktigt boende, men får av olika skäl inte det stöd de har rätt till eller behöver från det offentliga. Därför syns de inte heller i den officiella statistiken. Längre ner på sidan kan du höra Nina berätta hur det var att inte veta hur länge hon skulle ha tak över huvudet åt sig själv och sina barn.

 

Ge en gåva

Ge en gåva

Belopp

Kommunerna kan göra mer för att motverka hemlöshet

Tillsammans med Tim Holappa, juris doktor i offentlig rätt vid Stockholms universitet, har Sveriges Stadsmissioner också granskat vad kommunerna kan göra för att minska hemlösheten. De slår fast att lagen tillåter långt mer omfattande insatser än vad som görs idag och drar följande slutsatser i rapporten:

  • Socialstyrelsens definitioner av hemlöshetssituationer är för snäva och innefattar inte alla de människor som lever utan tillgång till ett tryggt och långsiktigt boende.
  • Kommunerna har stöd i lagen för att göra betydligt mer långtgående insatser för att minska hemlösheten.
  • Trots en nationell strategi för hemlöshet saknas ett rikstäckande helhetsgrepp. Det stöd som individen erbjuds beror på vilken kommun hen råkar vara skriven i.
  • De vräkningsförebyggande åtgärderna sätts ofta in för sent och är speciellt allvarligt när barnfamiljer drabbas.

Rättvisande bild av hemlösheten är en förutsättning

Det finns en rad åtgärder kommuner kan göra för att motverka hemlöshet och säkerställa ett gott stöd till de personer som riskerar att hamna i hemlöshet. Se Stadsmissionens checklista här till höger.

– En rättvisande bild av hur hemlösheten ser ut är en avgörande förutsättning för att motverka den på ett effektivt sätt. Inom kort presenteras Socialstyrelsens kartläggning av hemlösheten. Den kommer tyvärr inte visa hela bilden. Eftersom Socialstyrelsens definition av hemlöshet är så pass snäv fångas inte vidden av hur många som saknar en trygg plats att kalla ett hem. Det är människor i de livssituationerna, den dolda hemlösheten, som vi valt att lyfta fram i årets hemlöshetsrapport, säger Åsa Paborn, talesperson hemlöshet, Sveriges Stadsmissioner.

Läs pressmeddelandet om hemlöshetsrapporten här.

 

Nina berättar om hur det var att inte veta hur länge hon skulle ha tak över huvudet åt sig själv och sina barn.

En hemlös kvinna

Stöd vid hemlöshet

Lever du i hemlöshet eller är ung och saknar ett tryggt hem? Hos oss får du både akut hjälp och långsiktigt stöd.

Omslag Fattigdomsrapporten 2024.

Fattigdomsrapporten 2024