Ett eget hem rymmer hopp om en ljus framtid
Pavel och hans två barn, Leia och Luke, är en av de 40 familjer som nu har flyttat in i Stockholms Stadsmissions socialt hållbara hyreshus i Farsta strand. Kznt och hennes treåriga dotter är en annan familj. De egna trygga lägenheterna har förändrat deras liv.
Den nya trerummaren i Farsta strand kommer med nytt hopp för Pavel, sjuåriga dottern Leia och femåriga sonen Luke. Beskedet om att familjen äntligen skulle få en trygg bostad möttes med stor lättnad. Pavel visar stolt runt i deras nya hem.
– Det var en enorm glädje för mig och barnen. För första gången har vi kunnat bjuda över släkt och barnens vänner, och barnen fick stolt visa upp sina egna rum. Det är så stort. Den här lägenheten betyder allt för oss,
berättar Pavel.
Resan mot eget boende
Pavel är idag 53 år. Resan mot ett eget boende började redan när han som 15-åring kom till Sverige från Bosnien. Under åren har han varvat livet i Sverige med att arbeta och bo i bland annat Kambodja. I Kambodja föddes båda barnen, och dit tvingades deras mamma att återvända efter familjens gemensamma flytt till Sverige, sedan hennes turistvisum gått ut. Pavel hoppas att det nya hemmet ska innebära det första steget mot att återförena familjen för första gången på över två år.
– Barnen minns knappt sin mamma längre. De har inte träffats på flera år. För små barn känns varje dag och vecka som en evighet. Ju mer tid som går desto mer växer avståndet. Videosamtalen blir allt kortare, språkförbistringen större och barnens tålamod mindre, berättar Pavel.
Det socialt hållbara hyreshuset är det första i sitt slag
Det var när han tog kontakt med socialtjänsten som han fick höra talas om Stockholms Stadsmissions socialt hållbara hyreshus i Farsta strand, som är det första i sitt slag. En trygg bostadssituation och en fast anställning är förutsättningar för att återförena familjen. I januari slutför han sin VVS-utbildning och hoppas därefter att hitta en tillsvidareanställning.
Men vägen mot att samla familjen är trots allt lång. Under tiden lever Pavel som ensamstående pappa till Luke och Leia. Han är tacksam över att han och barnen har hittat en stark gemenskap med de andra hyresgästerna i huset, vilket också möjliggörs genom husets gemensamma sällskapsrum och gård som är öppna för umgänge för husets alla hyresgäster. Luke och Leia har också hittat vänner i sin nya skola som ligger nära deras hem, och som de ser fram emot att för första gången ha möjlighet att bjuda med hem efter skolan.
– Lägenheten har förändrat våra liv. Vi är som nya människor sedan vi flyttat hit,
säger Pavel.
I Stockholms Stadsmissions hyreshus bor fler familjer som likt Pavel har levt i strukturell hemlöshet, det vill säga har saknat permanent bostad. Familjerna har ordnade liv i övrigt, men har av ekonomiska skäl eller i avsaknad av kontaktnät hamnat långt ifrån bostadsmarknaden.
Tillsammans med de boende i huset arrangeras aktiviteter
En av de andra hyresgästerna i huset är 24-åriga Kznt. Hon delade tidigare lägenhet med sin mamma i Spånga. När Kznt blev gravid växte behovet av en egen lägenhet till sin blivande familj, men Kznt visste inte vart hon skulle vända sig. När hon läste SFI och handel på Komvux fick hon tips av en lärare att kontakta Stockholms Stadsmission.
– Jag ringde och fick prata med en tjej som sa att jag skulle höra av mig till Stockholms Stadsmissions bobyrå.
– Jag fick hjälp att ställa mig i kö, och efter tre år i kö fick jag erbjudande om en tvåa i huset i Farsta strand, säger Kznt.
I huset finns en representant från Stockholms Stadsmission på plats varje vardag för att främja samtal och umgänge mellan hyresgästerna. Tillsammans med boende i huset arrangeras olika aktiviteter såsom kvinnogrupp, fredagsmys efter skolan och filmkvällar med popcorn.
– Jag har en lägenhet som rymmer både mig och min dotter i ett tryggt område, och jag kan få umgänge och hjälp med saker i vardagen. Det känns jätteskönt, säger Kznt. Nu är jag glad.
Kznt jobbar som servitris och treåriga dottern Mekrih går i förskolan i närheten av hemmet.
– Jag vet att jag betalar hyra och el själv, men jag vill ändå säga tack för den här möjligheten. Stort tack,
säger Kznt.
Stockholms Stadsmissions bobyrå
Stockholms Stadsmissions bobyrå förmedlar, förvaltar och matchar bostäder med människor som står utanför bostadsmarknaden. Det som utmärker förmedlingen är att den görs efter behov och inte kötid. De lägenheter och boendelösningar bobyrån förmedlar kommer in via fastighetsägare och privatpersoner.
Socialt hållbara bostäder
Stockholms Stadsmission har byggt ett hyreshus med socialt hållbara bostäder i Farsta strand för att sänka trösklarna till bostadsmarknaden.