”Jag är alltid lite pirrig när jag går hit”

Anders Hagensgård, volontär
2023-11-23
Det är en mörk måndagskväll i november och inne i lokalerna på Stockholms Stadsmissions akutboende för EU-medborgare och tredjelandsmedborgare håller personalen på att ställa i ordning i matsalen och bädda sängarna. Deltagarna kommer om en timme så Anders, som har volontärarbetat på Stockholms Stadsmission i snart ett år, har tid på sig att förbereda inför kvällens pass.

Även om det var ganska nyligen som Anders tog steget att bli volontär så är det något han tänkt på länge.

Det har varit en ganska lång process, som började för kanske tio år sedan. Jag kände ett stort behov av att ”ge tillbaka” men hade inte exakt listat ut hur jag skulle göra det. Men Stockholms Stadsmission har alltid funnits nära på något sätt. Så det var ett enkelt val, säger han.

Enkelt att inkludera i livspusslet

Han berättar att det går bra att kombinera volontärarbetet med sin heltidstjänst då det går att anpassa nivån, antal pass och uppgifter.

För egen del tänkte jag att det var bra att börja med uppdrag som är varannan vecka. Jag har även valt uppdrag som är mer praktiska, som att koka kaffe, laga mat och städa. Nu när jag är femtiofem börjar jag även titta mot pensionen och tänker att jag då kommer kunna skala upp det här och kanske ta fler uppdrag och mer krävande uppdrag.

Han hoppas att fler ska ta steget att bli volontär och understryker att det viktigaste är att komma i gång. Det går alltid att anpassa nivån allteftersom.

Du behöver inte ha tänkt hela vägen, det viktigaste är bara att göra. Börja med att gå på volontärutbildningarna. Sedan är det bara att leta uppdrag, att testa och komma i gång. Det kan vara en gång i veckan eller en kväll varannan vecka. Det är bara att leta, leta, leta – det finns något för alla, säger han.

Även om det går att välja vilken verksamhet och pass, tror han att det är bra att utmana sig själv lite och inte enbart ta det som känns mest bekvämt.

Det är lätt att man börjar tänka väldigt praktiskt när man väljer uppdrag, ”är det nära mig?”. Men då ska man komma ihåg att annonserna är behovsorienterade, det är inte i Stockholms innerstad som alla uppdrag finns. Det är bra att påminna sig om att det inte är för ens egen skull man gör det, det är för andras. Det är bra att vara utanför sin comfort zone. Jag är alltid lite pirrig när jag går hit.

Att ge och få tillbaka

Snart kommer deltagarna börja anlända och Anders beskriver kvällens uppgifter.

Ikväll kommer jag förhoppningsvis att laga mat. Vi lagar det som doneras, så det gäller att vara påhittig och ibland behöver man trolla med knäna. Jag kommer även städa, plocka disk och möta alla med ett leende. Oavsett vad så handlar det om att vara en schysst människa och se alla, hälsa på alla och prata med de som söker sig hit.

Att det ibland kan finnas språkbarriärer är inget Anders ser som ett problem.

Det går alltid att hälsa och se glad ut, ett leende är internationellt tänker jag.

Han beskriver att man både ger och får mycket tillbaka av att vara volontär.

Dels är det ju givande för mig som individ, jag har haft tur i livet och känner att jag är skyldig att ge tillbaka, men det är det ju även så att det verkligen behövs hjälp. Vi behöver fler volontärer.

Det mellanmänskliga och gemenskapen volontärer emellan är ytterligare fördelar som han ser.

Man blir ju som en familj. De som gick på volontärutbildningarna var ungefär samma personer och man kommer också nära personalen. Man lär känna väldigt mycket nya personer. Personer som jag aldrig hade lärt känna annars. Så det är väldigt berikande att vara volontär av den anledningen också, avslutar han.

anders volontär
 Anders väljer ofta uppdrag med praktiska uppgifter som att diska, laga mat och städa.

Stockholms Stadsmission driver på uppdrag av Stockholms stad ett akutboende för EU-medborgare och tredjelandsmedborgare, som fyllt 18 år och saknar bostad. Verksamheten har öppet kvälls- och nattetid. Det finns dusch, tvättmöjligheter och toaletter. Vardagsrum/servering med möjlighet till enklare kvällsmat och frukost.