En person som promenerar

För dig som söker bostad

Att få en lägenhet i Stockholm kan vara svårt och ta lång tid. Det beror på att det är bostadsbrist, det finns helt enkelt fler människor än bostäder. Men det finns saker du kan göra för att förbättra dina chanser. På den här sidan har vi samlat tips och råd till dig som söker bostad.

10 tips till dig som söker bostad

Det kan vara knepigt att hitta en bostad om du har låg inkomst eller om du bara har stått i bostadskö en kort tid, eller inte alls. Du kan förbättra dina möjligheter genom att följa ett eller flera av följande tips:

  1. Ställ dig i flera olika bostadsköer – det finns många. 
  2. Leta upp privata hyresvärdar och kontakta dem direkt. 
  3. Sök efter andrahandskontrakt eller bli inneboende.  
  4. Hyr tillsammans med någon för att ha råd med en större bostad.
  5. Sök studentbostad om du ska studera. 
  6. Annonsera om att du söker boende. 
  7. Skriv ett ansökningsbrev – fundera på vad en hyresvärd kan vilja veta om dig (du hittar en användbar mall längre ned på sidan). 
  8. Öva på att formulera dig – så känner du dig tryggare när du ska kontakta en hyresvärd.
  9. Förbered referenser och intyg och ha dessa redo ifall hyresvärden frågar efter det.  
  10. Sök bostad utanför Stockholm. 

Frågor och svar

Hur ställer man sig i bostadskö i Stockholm?

För att få ett förstahandskontrakt på en hyresrätt kan du ställa dig i flera bostadsköer. Det finns både kommunala och privata bostadsförmedlingar, bostadsbolag och bostadsköer. Eftersom det råder bostadsbrist kan du få räkna med att stå i bostadskö i flera år innan du blir erbjuden en lägenhet.

Ta reda på vilka bostadsköer som är aktuella för dig och ställ dig i alla. Olika förmedlingar och köer har olika regler. Vissa kostar en årsavgift, vissa kräver att du är aktiv och loggar in med jämna mellanrum för att behålla din plats i kön. De största sidorna där hyresrätter förmedlas idag är Bostadsförmedlingen i Stockholm och marknadsplatsen HomeQ.

Vilka bostadsköer och bostadsförmedlingar finns det i Stockholm?

I Stockholm finns det många hyresvärdar och fastighetsbolag som använder sig av olika förmedlingar och bostadsköer, när de har en ledig lägenhet att hyra ut. På grund av bostadsbristen är det troligt att du får vänta länge innan du blir erbjuden en bostad, men det finns också förmedlingar som lottar ut lägenheter. Då kan du ha chans att få en hyresrätt utan att ha stått flera år i kö.

Bostadsförmedlingarna har olika villkor och ställer olika krav, beroende på kö och vilken hyresvärd du söker lägenhet hos. Kontrollera villkoren i förväg, så slipper du bli nekad en lägenhet längre fram för att du inte uppfyllde kraven.

De största sidorna där hyresrätter förmedlas idag är Bostadsförmedlingen i Stockholm och marknadsplatsen HomeQ.

En del privata hyresvärdar har egna sätt att förmedla sina lägenheter på. På Hyresgästföreningens hemsida finns tips på privata hyresvärdar du kan testa att kontakta direkt (länk). 

Hur kan jag hitta bostad om jag är ny i Sverige?

Är du nyanländ till Sverige har du olika möjligheter att få en bostad, beroende på om du är asylsökande, har uppehållstillstånd eller kommer med arbetstillstånd. En del bostadsförmedlingar kräver ett svenskt personnummer för att du ska få ställa dig i deras bostadskö. Hos andra förmedlingar och köer räcker det med ett samordningsnummer. Är du student finns det särskilda förmedlingar för studentboenden.

Hur kan jag hitta bostad om jag har låg inkomst?

Många hyresvärdar har krav på att du ska ha en viss inkomst för att få hyra en lägenhet. Det betyder att du som lägst måste ha den inkomstnivå som krävs, för att bli godkänd som hyresgäst. Med inkomst menas lönen från ditt arbete, studiebidrag, försörjningsstöd, barnbidrag eller A-kassa. Det finns dock flera hyresvärdar som har sänkt eller tagit bort detta inkomstkrav. Kolla därför upp vad som gäller där du söker bostad. Fråga hyresvärden eller bostadsförmedlingen.  

 

Hur kan jag hitta bostad om jag har skulder?

Om du har skulder kan det vara lite svårare att få ett hyreskontrakt, men det finns möjligheter även för dig som har en betalningsanmärkning. Ta kontakt med hyresvärdar, bostadsbolag och bostadsförmedlingar och säg som det är. Beskriv din situation och fråga vad som gäller hos just dem. Vissa hyresvärdar kan välja att fokusera på din ekonomi i sin helhet, och inte bara på dina specifika skulder. Ett tips är att du tydligt redogör för din ekonomi och presenterar en plan för hur dina skulder ska betalas av. 

Hur kan jag hitta bostad om jag har särskilda behov?

Det finns bostadsköer som specifikt riktar sig till personer med särskilda behov. Ett exempel är Synskadades Bostadsstiftelse som förmedlar hyresrätter till personer med dokumenterad synskada. Ett tips är att du hör av dig till en intresseförening inom ditt behovsområde, för att få tips om särskilda bostadsköer som riktar sig till personer i din situation.

Vad gör man om man inte har någonstans att bo?

Om du är hemlös och vill hitta en bostad finns det olika vägar att gå. Socialtjänsten kan erbjuda akuta lösningar så som härbärgen, akutboenden, vandrarhem och hotell. Har du en social problematik kopplad till din hemlöshet, så som missbruk och/eller psykisk ohälsa, kan socialtjänsten hjälpa dig med en bostad, till exempel genom boendemodellen Bostad först. Här kan du läsa mer om Stockholms Stadsmissions arbete med Bostad först.

Hur hittar jag en bostad snabbt?

Om du behöver en bostad snabbt kan det bästa sättet vara att försöka hitta en lägenhet att hyra i andra hand. Det betyder att du hyr en lägenhet av någon som har ett förstahandskontrakt. När du hyr i andra hand är det personen som har förstahandskontraktet som är din hyresvärd. Var noga med att hyran är skälig och att andrahandskontraktet är lagligt. Du har rättigheter även om du hyr i andra hand. Här kan du läsa mer om vilka rättigheter du har när du hyr i andra hand.

Hur hittar jag en bostad om jag inte står i bostadskö?

Ett alternativ för dig som inte står i bostadskö är att hyra i andra hand. Det innebär att du hyr en lägenhet av någon som har ett förstahandskontrakt. Den personen blir då din hyresvärd. För det mesta gäller samma rättigheter och skyldigheter som när du hyr en lägenhet i första hand. Se till att få ett hyreskontrakt av personen du hyr av. Du har rättigheter även om du hyr i andra hand. Här kan du läsa mer om vilka rättigheter du har när du hyr i andra hand.

Ett hand på ett handtag

Mall för att ansöka om bostad

När du ska söka bostad kan du skicka ett ansökningsbrev, eller bostads-CV, till hyresvärden. Det kan öka dina chanser att få en lägenhet. Här kan du ladda ner en mall för ett sådant ansökningsbrev.