Vräkningar där barn berörs ökar i Sverige för fjärde året i rad – Skärpt lagstiftning krävs för att inget barn ska vräkas

En flicka ligger i en våningssäng och en mamma sitter vid sängkanten. De samtalar.

Kronofogden rapporterar idag att antalet vräkningar där barn berörs ökar för fjärde året i rad. År 2024 vräktes 381 barnfamiljer med 711 barn berörda, en ökning med 37 barn från 2023. Detta trots att barnkonventionen är svensk lag och att barnets bästa därmed ska sättas främst. Sveriges Stadsmissioner vill nu se skärpt lagstiftning för att inte ett enda barn ska vräkas i Sverige.

För fjärde året i rad ökar vräkningarna i Sverige, liksom de vräkningar där barn är berörda. Att barn vräks är i strid med barnkonventionen. 2022 fick Kronofogden i uppdrag av regeringen att stärka den frivilliga lokala samverkan mellan hyresvärd, socialtjänst och Kronofogden för att förebygga vräkningar, och 2024 fick Socialstyrelsen uppdraget att undersöka hur kommunerna arbetar med att förebygga vräkningar där det finns barn inblandade. Ändå fortsätter vräkningarna att öka.

– Det är oerhört allvarligt att barn vräks i Sverige idag. Barn som måste flytta runt mellan tillfälliga boenden under sin uppväxt får mycket sämre förutsättningar till god utbildning, att få vänner och därmed en meningsfull fritid. Utanförskapet och utsattheten följer ofta med upp i vuxen ålder och blir permanent. Det är tyvärr inte ovanligt att vi möter de nu vuxna barnen till tidigare deltagare i våra verksamheter för människor i hemlöshet säger Jonas Wihlstrand, generalsekreterare på Sveriges Stadsmissioner.   

Det finns idag inget skydd mot vräkningar av barn i vare sig hyres- eller socialtjänstlagen. En ny socialtjänstlag med krav på att socialtjänsten ska arbeta förebyggande är aviserad i år. För att denna viktiga ambition ska bli verklighet behövs en skärpning av lagstiftningen, så att de idag frivilliga vräkningsförebyggande åtgärderna som Kronofogden, hyresvärd och socialtjänst kan vidta, blir obligatoriska. Då kommer socialtjänsten att komma in i tid med skuld- och budgetrådgivning och kan förebygga ekonomisk utsatthet och hemlöshet hos barnfamiljer.

– Här i Stockholmsregionen vräktes förra året 56 familjer med 107 barn inblandade. Om hyresvärd, socialtjänst och kronofogde arbetat tillsammans med vräkningsförebyggande åtgärder i tid, hade vi med stor sannolikhet kunnat undvika många av dessa vräkningar, säger Åsa Paborn, direktor på Stockholms Stadsmission.

Att barn vräks idag beror också på domstolarnas agerande, visar en granskning som Hyresgästföreningen gjort. Nämnder och domstolar dömer nästan uteslutande till hyresvärdens fördel. Detta trots att barnkonventionen är svensk lag, vilket innebär att barnets bästa alltid ska sättas i främsta rummet.

En tredjedel av de som vräks har funnits i Kronofogdens register i 10 år eller mer. Hyran är den sista utgiften som människor slutar betala. Vägen till att ett barn blir vräkt kan gå oerhört snabbt. En försenad räkning leder till en betalningspåminnelse, som snart kan bli ett inkassokrav, löneutmätning eller i värsta fall vräkning. Detta medför en ökad risk för permanent hemlöshet, osammanhängade skolgång och som yttersta konsekvens ett livslångt utanförskap.

Natalia Santos
Presskontakt
natalia.santos [at] stadsmissionen.se