Ordförråd och vänskaper växer

språkkafé mötesplats Hässelby
2023-11-20
Utanför fönstret är det ruskigt, grått och regnigt – men inne i lokalerna på mötesplats Hässelby finns värme och gemenskap. Det är språkkafé och ett dussin personer har samlats runt ett långbord för att tillsammans öva på sin svenska.

Fika i form av bullar, kakor, godis te och kaffe står uppdukat och färgglada spel och övningar är spridda över bordet. Personalen visar hur spelen och övningarna fungerar och hjälper även med läxor som några av personerna fått med sig från SFI. De som sökt sig till språkkafét har olika bakgrunder och allt från persiska till ukrainska hörs runt bordet.

Reza är en av de som besöker språkkafét. För honom lockar gemenskapen lika mycket som möjligheten till att förbättra sina språkkunskaper.

En god vän till mig berättade att det fanns språkkafé här. När jag hinner och har möjlighet så kommer jag hit för att lära mig bättre svenska och för att träffa andra människor. Det är väldigt trevligt här, berättar han.

Abdi som jobbar på Mötesplats Hässelby berättar att är det tredje tillfället för språkkafét och att personalen har märkt att gruppen växer för varje tillfälle.

Det har blivit många fler än de två tidigare tillfällena. Vilket är bra, förhoppningsvis fortsätter det på samma sätt. Vi hoppas på ännu fler deltagare. Vissa av dem har varit med på språkkafé tidigare och berättat för varandra om hur det har varit och på så sätt har det spridit sig, säger han.

Han fortsätter med att berätta om hur språkkafét kom till och om stödet som erbjuds.

När vi startade språkkafét var det för att få hit folk för att umgås och lära sig mer svenska. Det har blivit lite som en mötesplats och samlingspunkt. Vi har också en svenskkurs som är lite mer avancerad, där det går att få en fördjupning av språket. Här är det en lättare nivå, vi kan hjälpa dem med SFI-läxor eller förklara vissa ord som de inte förstår. Det är ganska lättsamt, de får använda sitt eget språk för att kunna översätta. Så det blir att vi får använda ganska mycket Google translate, säger Abdi och ler.

språkkafé
Abdi jobbar på Mötesplats Hässelby.

Reza berättar att han är glad att sammanhanget finns.

Jag är tacksam för att de har anordnat ett språkkafé här och ger oss möjlighet att komma hit och läsa och lära oss bättre svenska. Jag rekommenderar folk att komma hit och lära sig bättre svenska. Det är också bra att man lär sig om den svenska kulturen. Här kan man träffa nya människor och hitta nya vänner, säger han.

Värdet av gemenskapen är också något som Abdi har märkt av.

Det blir en gemenskap och de motiverar varandra att lära sig svenska språket, vilket är fint att se, säger Abdi.

Mötesplats Hässelby är en trygg mötesplats för gemenskap och stöd, här erbjuds allt från basbehovstöd till sammanhang för barn, unga och familjer. Språkkafét hålls varje måndag kl. 14.00-15:30.

Reza heter egentligen något annat.