Påsklovskollo för barnfamiljerna från socialt hållbart hyreshus

Syftet med kolloverksamheten är att erbjuda barn, ungdomar och deras familjer en rolig och omväxlande semestervistelse med en mix av aktiviteter och avkoppling, där barnen får vara barn, oavsett föräldrarnas sociala och ekonomiska situation. Ett av målen är att stärka familjernas sociala nätverk.
Det är förväntansfulla barn som tillsammans med sina familjer och grannar ska ta bussen till kollogården.
— Får man sitta med vem man vill på bussen, frågade barnen redan flera veckor innan kollo hade börjat.
Här är de i fem dagar. Kollot startar igång med en påskäggsjakt där barnen får träffa kycklingen. Dagarna fylls sedan med bland annat grillning, påskpyssel, disco, bastu och talangshow. Trots att det är april och temperaturen visar 16 grader så blir det självklart strandhäng när det vankas kollo. Några modiga barn badar och reaktionerna skiljer sig åt.
— Vad kallt, skriker ett av barnen som går upp efter några sekunder.
Ett annat barn flyter på rygg och har badat i drygt 15 minuter.
— Det är inte ens lite kallt, jag fryser inte alls, säger 12-åringen som fortsätter att flyta trots det iskalla vattnet.
— Jag frågade en mamma om hon tycker om att bada. Hon berättade att hon inte kan simma och att hon är väldigt rädd för vatten. Hon förklarar att hon åkte fyra timmar i en liten gummibåt över medelhavet till Grekland. Och sedan den resan tycker hon inte om vatten. Det fick mig att förstå varför vi alltid badar på kollo, varför det är så viktigt. För det här, är för några familjer första gången de är vid vatten sedan de flydde över medelhavet. För på kollo gör vi vatten till ett tryggt och roligt äventyr, säger Emeli Karlström, husvärd Kymmendö.
Grannarna har lärt känna varandra mer, både vuxna och barn.
— Nu litar man på de andra vuxna mer, säger ett av barnen när de har fått baka tårta tillsammans med andra föräldrar.
Om Stockholms Stadsmissions kolloverksamhet
Stockholms Stadsmission har i över 70 år anordnat sommarkollo på Stenfasta i Sörmland. Barnen och föräldrarna som åker på kollo kommer till någon av våra barn- och ungdomsverksamheter och har via dem fått kännedom om kolloverksamheten. Det som förenar dem som åker på kollo är att de har det tufft ekonomiskt och många gånger har svårt att få vardagen att gå ihop, speciellt under skolloven när barnen inte får skollunch. Nu i påsk har vi erbjudit påsklovskollo för barnfamiljerna i Sveriges första sociala hållbara hyreshus, som Stockholms Stadsmission har byggt.