Uppsökarteamet – gör skillnad här och nu
Teamet består av erfarna medarbetare som varje dag möter människor som befinner sig i akut hemlöshet och utsatthet. Khaled, som har arbetat i teamet i åtta år, beskriver sitt arbete som både utmanande och meningsfullt:
– Vi jobbar med att möta människor i akut utsatthet, för att stötta dem med det de behöver här och nu.
Kollegan Anton tillägger:
– Det handlar om att tillfredsställa basbehov, som att dela ut sovsäckar, mat och kläder, men också om att länka vidare till akutboenden och andra mer långsiktiga lösningar.
Genom att skapa relationer och bygga förtroende görs akuta insatser där teamet informerar människorna de möter om deras rättigheter, ordnar boende för natten genom direktkontakt med socialjouren eller länkar vidare till rätt hjälp. Det kan vara andra verksamheter inom Stockholms Stadsmission, civila organisationer, socialtjänsten eller vården. Att känna tillit till samhällets insatser och det stöd som går att få är dock inte en självklart bland människorna som Anton och Khaled möter.
– Många vi möter har tappat förtroendet för systemet. De kan ha hamnat i hemlöshet av skäl som inte handlar om exempelvis missbruk, men ändå upplever att de faller mellan stolarna, säger Khaled.
Uppsökande arbete och tips från allmänheten
Som namnet antyder kretsar en stor del av arbetet kretsar kring uppsökande insatser. Genom samarbeten med SL och Jernhusen rör sig teamet inom kollektivtrafiken på tunnelbanestationer, pendeltåg eller bussterminaler och runt centralstationen, där de aktivt söker upp personer i behov av hjälp. Det uppsökande arbetet görs även på angränsande platser som torg och parker.
Det kommer även in samtal från allmänheten eller människor i behov av hjälp, som ringer in till Uppsökarteamet tipstelefon. Det kan röra sig om samtal från privatpersoner som kanske sett någon som verkar vara i behov av stöd, exempelvis någon som sover utomhus i kylan.
Resultat som inte alltid syns
Även om arbetet ofta handlar om akuta åtgärder kan det ge bestående resultat. Khaled berättar om hur givande det är att se människor ta sig vidare i livet:
– Vi har stöttat personer som senare lyckats få bostad och skapa en stabil tillvaro. Det är då man påminns om varför vårt arbete är så viktigt.
Men oftast vet inte teamet vad som händer efter den akuta insatsen är avklarad. Det är andra aktörer eller verksamheter som tar arbetet vidare och teamet följer därför sällan en deltagare hela vägen.
– Vi lindrar det akuta här och nu. Vad som händer sen vet vi inte alltid, men det gläder oss att veta att vi kan göra skillnad för stunden, säger Anton.
Att möta vinterns kyla
Under vinterhalvåret märks en ökad utsatthet, både i antalet människor som söker hjälp och i det akuta behovet av stöd. Khaled och Anton beskriver hur de på vintern får fler samtal från allmänheten och möter människor med större behov av skydd mot kylan.
– På sommaren vill många av människorna vi möter vara utomhus, men på vintern blir det annorlunda. Det är då människor blir extra sårbara och söker sig till värme och skydd, säger Anton.
För de människor som får hjälp av uppsökarteamet kan det innebära skillnaden mellan att sova ute i minusgrader eller få en varm plats för natten. Den akuta situationen lindras för individen och förhoppningsvis blir insatsen det första steget i en förändringsresa, där slutmålet är en stadigvarande bostad.