En kolloledare på Stockholms Stadsmissions kollogård Stenfasta.
Snigelsafari, simturer och blåbärsplockning. På Stockholms Stadsmissions kollogård Stenfasta utanför Strängnäs flödar förutsättningarna för unika sommarminnen. I den naturnära miljön hittar barn nya verktyg för att utvecklas och får inte minst en paus från vad som i vissa fall kan vara en tuff vardagstillvaro.

Regnovädret som sköljde över kollogården Stenfasta visade sig vara en succé. Sniglar hade samlats i mängder ute på vägarna och det gick inte länge förrän leken snigelsafari var igång bland barnen. Med hängivenhet plockades de små stackarna upp en efter en för att sedan få ett nytt hem i trädgården. 

I en naturnära miljö nära skog, sjöar och vilda djur är det enkelt att lekar likt den här uppstår av sig själva. Kolloledaren Viktor Watz förklarar att det ofta finns en plan för dagen, men att den spontana leken som kan uppstå nästan är viktigare.

– Det är förvånande hur enkelt det kan vara för barn att ha roligt. Att det inte behövs så mycket saker för att skapa magiska sommarstunder. Det är en lyx för barn från stan att bara få vara så här nära naturen. Runt omkring oss finns mer eller mindre exotiska inslag, t.ex. älgar som ibland tittar fram. Många av barnen som aldrig gjort det tidigare vill plocka bär. De vill lära sig vad som är ätbart och inte. Jag tror att det är just dessa saker som gör att de utvecklas och förstår naturen. Det finns en enorm rikedom att hämta här. Själva uppskattningen av det lilla är fin att förstå sig på i ung ålder.

Ett litet tält på en gräsmatta och en skylt där det står snigelbo

Varför behövs Stockholms Stadsmissions kollo?
– Den här verksamheten betyder oerhört mycket för dem som har lite och gör en skillnad i många människors liv. Nu när jag har arbetat med kollo i några år är det väldigt fint att se hur barn som kommer tillbaka hit har vuxit som personer och utvecklats. Det är häftigt att få vara med på den personliga resan där en person exempelvis kan gå från att vara blyg och försiktig till att några dagar senare börja ta för sig och vilja ha mer ansvar i gruppen.

Barn springer och leker på en sommaräng på kollo.

Genom engagemang i diverse aktiviteter ges barnen en chans att forma fina minnesbilder och utveckla självförtroendet. Dessutom främjar sommarkollot gemenskap och samspel, vilket i synnerhet kan bistå barnfamiljer som befinner sig i utsatta situationer, att stärka sina band och känna en ökad samhörighet med sina vänner. De deltagande i sommarkollot utgörs av familjer som har fått information om det via våra verksamheter för barn och ungdomar.

Under sommarkollot ges barnfamiljer chansen att skapa ett nödvändig avbrott från den ibland påfrestande vardagen. Här prioriteras att erbjuda barnen en underhållande och variationsrik sommarpaus, med en mix av aktiviteter och lugnande stunder. Dessa typer av aktiviteter kan vara avgörande för en del barn som aldrig kommer iväg på sommaren och bara sitter hemma på sommarlovet. 

– Det är ett faktum att vissa barnfamiljer kommer hit med en svår bakgrund och tungt bagage. Några har exempelvis anlänt till Europas gränser genom att fly med båt och haft en hemsk upplevelse från det. Då är det oerhört starkt att få se hur de kämpar med känslor av skräck för att exempelvis vara i vattnet igen. Att våga simma i djupt vatten eller få övervinna sina rädslor av båtar och istället bli kapten. Det är enligt mig ett bra bevis på vad kollo kan göra för den personliga resan. Man blir själv klokare av att umgås med deltagare. Man lär sig saker som man inte kan läsa sig till, hur världen faktiskt fungerar. 

En flicka leker med sitt hopprep och ler mot kameran.

Vad gör att du återvänder hit varje år?
– Det är helt och hållet på grund av våra deltagare och hur meningsfullt det här är för barnfamiljerna. För många av dem så är tiden på kollo den enda semestern de har på hela året. Det är väldigt tacksamt att få jobba med personer som ger en så mycket energi. Man ger så mycket glädje till andra och får ännu mer tillbaka. Stockholms Stadsmission är bra på att rekrytera personal så jag har så himla fina kollegor också. Det har varit många veteraner som jobbat här som varit inspirerande. Platsen är också fantastisk. Vi har gården, skogen, stranden, båten och kajakerna, så det finns mycket att hitta på. Jag är själv ett gammalt kollobarn och därför känns det kul att få ge tillbaka.

”Syftet är att en semesterupplevelse som annars hade varit omöjlig att få.” 

Vad är speciellt med just Stockholms Stadsmissions kollon?

– Det är en unik stämning här. Något väldigt familjärt som vi lyckats få fram genom åren. Barnfamiljer som kommer hit första gången är ibland lite försiktiga och slutna. Efter ett tag blir de ofta väldigt bekväma och när några dagar har gått så börjar barnen leka med varandra. Det är fint hur nära familjerna kan komma varandra. Kollodeltagarna knyter en viktig kontakt här och får ett värdefullt nätverk som de sedan tar med sig hem till Stockholm. Det är relationer mellan människor och att få göra meningsfulla saker som verkligen får en att blomstra och leva.

Hus på en kollogård omgiven av skog.

Barnen får något att berätta om i skolan

– Många barn som inte gjort något tillsammans med sina föräldrar under sommaren kan känna sig osäkra och bli tysta under skolstarten för att de inte har något att berätta om för sina klasskompisar. Här händer det massor av tokiga saker som blir till spännande historier. Livet är väldigt tufft för en del av familjerna här och vissa lever mer eller mindre i misär. Att sedan få se dem komma hit och släppa sin jobbiga vardagstillvaro och börjar leka och skratta är väldigt fint. Syftet är att ge en semesterupplevelse som annars hade varit omöjlig att få.