2019-12-02
Antalet kvinnor i hemlöshet ökar – därför väljer Stockholms Stadsmission att lyfta kvinnor i hemlöshet i årets julkampanj. Varje advent släpps en berättelse från kvinnor som alla är deltagare på BoKlara – ett akutboende för kvinnor.

I våras öppnades Stockholms Stadsmissions nya dygnet runt-verksamhet BoKlara – som riktar sig till kvinnor i hemlöshet. Syftet är att ge utsatta kvinnor, ofta helt utan skyddsnät, en fristad. Och behovet är stort. Enligt Stockholms stads senaste kartläggning av hemlösa personer i Stockholm lever 812 kvinnor i hemlöshet, en ökning med 77 kvinnor sedan 2016.

– Fler kvinnor kommer till våra verksamheter och de kommer till oss när läget är akut. Kvinnors situation är extra utsatt, det dröjer ofta lång tid innan en kvinna bestämmer sig för att kontakta oss och be om hjälp. Ofta hankar de sig fram så länge det går genom att hitta sovrum hos andra, vilket gör att de i högre grad utsätter sig för mer otrygga situationer. Vilket i sin tur kan leda till både psykiska och fysiska övergrepp. Vi vill med den här kampanjen förmedla att ingen människa är sin bostadssituation – genom kvinnornas berättelser vill vi engagera och skapa en förståelse för personen bakom situationen, säger Marika Markovits, Stockholms Stadsmission.

Fyra berättelser från kvinnor i hemlöshet

Igår, den första advent, var det premiär för den  första delen i Stockholms Stadsmissions serie Adventsberättelser från kvinnor i hemlöshet. Totalt fyra kvinnor, som alla är deltagare på Stockholms Stadsmissions verksamhet BoKlara – en dygnet runt-verksamhet för kvinnor i hemlöshet, delar med sig av sin situation, tankar och känslor. Allt ifrån mammarollen till missbruk, destruktiva relationer och sexuell utsatthet avhandlas. Berättelserna läsas upp av Alexandra Pascalidou, Hanna "Hanapee" Persson, Jenny Strömstedt och Sissela Kyle och släpps på Stockholms Stadsmissions hemsida och Facebook den 1/12, 8/12, 15/12 och 22/12.

Ett av citaten som lyfts upp i serien kommer från en deltagare som vi kallar Jasmin:

"Många människor tänker att vi hemlösa bara är narkomaner. Att vi inte känner eller bryr oss om något eller någon. Vi är människor precis som alla andra med problem som vi inte vet hur vi ska hantera. När jag förlorade mitt jobb blev jag djupt deprimerad och när jag inte kunde betala min hyra längre så hamnade jag tillslut på gatan. Jag skämdes för mycket för att gå till Arbetsförmedlingen."
 

Maria von Sydow Kommunikationschef Stockholms Stadsmission
Maria von Sydow
Kommunikationschef
maria.vonsydow [at] stadsmissionen.se