Gemenskap och samhörighet kring jul

30 November, 2024
För Aisha och sonen Sami har Stockholms Stadsmissions mötesplats i Hässelby blivit som ett andra hem. Här har de funnit ett sammanhang med nya vänner, gemensamma måltider och lugn att umgås med varandra – samt fira jul. Julfirandet har fått en ny, alldeles speciell plats, i deras hjärtan.
Dela artikeln

För de flesta barn bor det en speciell magi i julen. Julen är ”barnens högtid”: Glittrande granar, långa jullov och en längtan efter att även få hålla en julklapp i sin hand med sitt eget namn på. 

– Julen är en särskilt fin tid, säger mamma Aisha. 

Barn spelar hockeyspel på en av Stockholms Stadsmissions mötesplatser.

Möjligheten att ge sina barn en oförglömlig jul 

Tillsammans med sonen Sami besöker hon regelbundet mötesplats Hässelby. Här gör de alltifrån att spela pingis och pyssla, till att umgås och fira jul. Det sistnämnda är en ny upplevelse för båda. 

– Det är mysigt att fira jul på mötesplatsen i Hässelby. Vi äter en julmåltid tillsammans med andra mammor och personalen som vi har lärt känna här. Det är en stund som betyder mycket, berättar Aisha.

Att ha möjlighet att ge sina barn en oförglömlig jul är de flesta föräldrars önskan, men för familjer som måste vända på varenda slant för att ha råd med det allra mest nödvändiga, känns det tröstlöst ouppnåeligt. Lika omöjligt är det att köpa julklappar till barnen. 

– För många föräldrar vi möter är tanken på att köpa julklappar till barnen förenat med mycket stress. Stressen handlar inte om att ge barnen dyra saker, utan att kunna ge dem något överhuvudtaget, så att de ska få känna sig som andra barn, berättar Emmelie, projektledare för julklappsbutiken på Stockholms Stadsmission. 

En medarbetare fixar med julklapparna på hyllorna i Stockholms Stadsmissions julklappsbutik.

Egenmakt är viktigt i julklappsbutiken

Varje jul kan föräldrar som lever med små marginaler besöka Stockholms Stadsmissions julklappsbutik. Precis som i övriga verksamheten och vid stödinsatser, är egenmakt viktigt även i julklappsbutiken. Föräldrarna väljer därför själva ut julklappar till sina barn. 

– Allt som finns i julklappsbutiken är nytt och doneras av både företag och privatpersoner. Utbudet beror helt på vad som skänks till butiken, säger Emmelie.

Julen 2023 delades drygt 12 570 julklappar ut, och de föräldrar som kom kunde välja ut tre julklappar vardera till sina barn. 

Det finns en enorm glädje i att skänka julklappar när man vet vilken positiv skillnad de gör för barnen som öppnar klapparna, menar Emmelie, som genom åren har mött många gåvogivare. 

– En kvinna köper varje år in en stor mängd barbiedockor som hon lämnar in till oss tillsammans med otroligt vackra handsydda- och virkade dockkläder. Det är också fantastiskt att se barn som engagerar sig för andra barn. Förra året kom en pojke till butiken efter att ha tagit ledigt från skolan för att personligen lämna över en låda med jättefina barnböcker, minns Emmelie. 

Julklappar ger hopp om ett roligare jullov och en normalitet

I takt med att barns och ungdomars konsumtionsmönster förändras börjar önskelistan delvis se annorlunda ut. 

– Tonåringar vill gå på stan, precis som sina vänner. Presentkort blir viktiga för att deltagarna på våra mötesplatser ska kunna umgås med sina vänner på lika villkor så långt det är möjligt, berättar Emmelie. 

En julklapp kan innebära ett viktigt avbrott från en tuff vardag för barn som besöker Stockholms Stadsmissions verksamheter. Det symboliska värdet sträcker sig långt bortom dess faktiska värde och ger ett hopp om att få uppleva en magisk jul och ett roligare jullov, men ger även en känsla av normalitet och lika villkor gentemot klasskamrater och samhället i stort. 

Mamma Aisha ser fram emot att återigen fira en jul i värme och gemenskap på mötesplats Hässelby tillsammans med de nyfunna väninnorna, barnen och personalen.

Klappar sprider julglädje

I början av december drar insamlingen av klappar till Stockholms Stadsmissions julklappsbutik igång. Till butiken tar vi emot nya, oinslagna klappar som varje år sprider julglädje bland tusentals barn i Stockholm. På barnens önskelista står just nu:

  • Dockor och barbiedockor
  • Byggsatser Lego
  • Hörlurar och powerbanks
  • Målarböcker, pennor och pyssel
  • Hudvårdskit från populära varumärken
  • Presentkort 300 kronor
  • Leksaker för barn mellan 0-3 år, som Duplo, klossar, PlayDooh och mjukisdjur.

Mer om julen på Stockholms Stadsmission

En flicka bakar lussebullar med en vägledare.

Jul på mötesplatserna

Under jul- och nyårshelgen håller våra mötesplatser runt om i Stockholm öppet och erbjuder bland annat:

  • Jul- och nyårsfirande i gemenskap
  • Hjälp med varma kläder i vinter
  • Pyssel, julbak och annat som hör julen till
  • Utflykter och andra roliga aktiviteter under lovet
  • Presentkort på mat och måltider på våra mötesplatser
Julklappar i julklappsbutiken

Skänk julklappar till vår julklappsbutik

I vår julklappsbutik kan föräldrar som har svårt att få pengarna att räcka välja julklappar till sina barn. Vi tar tacksamt emot nya och oinslagna julklappar för barn 0-18 år och julklappar till våra verksamheter för människor i hemlöshet.

Bild på volontären Gun på en av Stockholms Stadsmissions mötesplatser.

Så kan du bidra i jul

Julen är en svår tid för många människor, då utanförskap och ensamhet gör sig extra påmint. Här har vi samlat information om hur du kan bidra till att fler människor får möjlighet att fira jul i värme och gemenskap.