Mötesplatsen vid Mariatorget blev starten på en ny vänskap
Stockholms Stadsmissions mötesplats vid Mariatorget är en plats för gemenskap och samhällsengagemang dit alla är välkomna. Här serveras lunch till ett lågt pris, tillsammans med ett brett utbud av aktiviteter, samtalsgrupper och kulturevenemang. Syftet är att skapa en plats där människor, som vill och behöver, kan ta del av mat och gemenskap, och en plats att vila eller uppleva. För pensionärerna Guy och Agneta blev mötesplatsen starten på en ny vänskap, i ett nytt skede i livet.
– Jag kände mig så välkommen. Ingen människa är stigmatiserad här, alla är välkomna. Det passar mig bra eftersom jag inte vill vara finare än någon annan om man så säger. Det blev en väldigt bra lösning för mig, att äta tillsammans med andra och prata.
Det berättar Guy, 77 år - musiker, pappa, och sedan tio år tillbaka pensionär. När hans fru gick bort för några år sedan sökte han ett nytt sammanhang för gemenskap. Nu besöker han mötesplatsen varje dag för att äta lunch och umgås.
– Jag såg fram emot att gå i pension, men funderade på ’vad ska man göra sen, när ens livspartner är borta?’. Det finns inget sätt att återta en gemenskap om det har gått för lång tid, det har säkert många upplevt. Då måste man börja om. Jag har lärt känna många nya människor här.
En av dem är Agneta, pensionerad specialpedagog med nära till skratt. Nu träffas de regelbundet och brukar ha mötesplatsen som utgångspunkt för gemensamma promenader.
– När min mamma dog deltog jag i en samtalsgrupp här. Alla fick berätta vad de ville och man fick ta del av varandras berättelser. Då fick jag verkligen insyn i hur ensamma människor har det, det spelar ingen roll vad man har för yrke eller bakgrund. Ensamheten är fruktansvärd, säger Agneta. Guy instämmer.
– Det är oerhört viktigt med ställen att mötas på. Om man är ensam nu för tiden har man ju hela världen i sin telefon, men att verkligen nå fram till världen, det är en helt annan sak.
Alla är välkomna på mötesplatsen
Carina arbetar som mötesplatsvärd på mötesplatsen vid Mariatorget. Hennes arbete går ut på att möta besökare i den öppna verksamheten och få dem att känna sig välkomna.
– Det bästa med mitt arbete är mötet med människor, att få visa att det finns värme att tillgå här. Det är viktigt för mig att behandla alla som kommer hit med värdighet, speciellt människor i särskilt utsatta situationer. Alla ska känna sig sedda. Jag är jättenoga med Stockholms Stadsmissions värdegrund i mitt möte med våra besökare. Oavsett livssituation så är vi alla i grund och botten lika, säger hon.
Carina har jobbat på Stockholms Stadsmission i över tio år. Hon berättar att människorna som söker sig till mötesplatsen har väldigt olika behov, men att en växande ekonomisk utsatthet är en gemensam nämnare för många.
– Fattigdomen ökar och det kommer dagligen hit nya människor som ber om hjälp. Inflationen har slagit hårt. Vi märker verkligen av att allt fler söker sig hit på grund av ekonomisk utsatthet och behoven växer, berättar hon.
Gemenskapen är avgörande
Men det är inte bara lunchen som lockar, det är också gemenskapen som uppstår mellan människor bland borden. Guy och Agneta berättar att steget till att lära känna en ny människa ofta är kortare än vad många tror.
– Det går väldigt lätt att få kontakt här. Det är väl så att de som kommer hit vill ha kontakt och är öppna för det. Många är nog pensionärer med väldigt begränsad ekonomi, men jag tror inte bara det är pengarna som styr. Du hör ju hur de skrattar här i bakgrunden, säger Agneta.
Agneta sätter fingret på någonting. Sorlet över borden är påtagligt. I matsalen sitter medarbetare och besökare och samtalar i olika konstellationer. De flesta besökare är redan inne på kaffet, men borden fylls ständigt på med nya matgäster. Det är ett rum i rörelse, fyllt av liv.
– Gemenskapen här är jätteviktig. Det finns så många ensamma människor, och det här blir en plats att träffa andra på. Våra besökare är fantastiska mot varandra, och öppna för att ta in nya personer i sitt sammanhang. De värnar verkligen om varandra, berättar Carina.