Frågor och svar

Här hittar du svar på vanliga frågor om vårt socialt hållbara hyreshus i Farsta strand.

Ett socialt hållbart boende – 49 kooperativa hyresrätter i Farsta Strand 

Vad är det här för hus?

Stockholms Stadsmissions nyproducerade bostäder i Farsta strand är byggda för att främja delaktighet och gemenskap där hyresgäster kan bo bra och bo kvar, oavsett inkomstnivå. I fastigheten ryms 40 kooperativa hyresrätter för en mångfald av hushåll - från 1 RoK till 4 RoK. Fastigheten är Svanenmärkt och består av ett sjuvåningshus, samt fyra intilliggande radhus i tegel.

Varför har Stockholms Stadsmission byggt ett hyreshus?

Brist på kötid, nätverk eller kapital hindrar allt fler från att ta sig in på bostadsmarknaden. Då är det enda alternativet ofta tillfälliga, otrygga och dyra boendelösningar som påverkar livet i övrigt negativt, särskilt för barnfamiljer. För att motverka att den här typen av dold hemlöshet biter sig fast vill Stockholms Stadsmission bidra till att sänka trösklarna till bostadsmarknaden i Sverige. Därför har vi byggt ett socialt hållbart och inkluderande bostadshus som ska bidra till att fler människor får tillgång till trygga och långsiktiga bostäder.

Vad hoppas ni uppnå?

Det övergripande syftet med projektet är att utveckla en förvaltningsmodell för socialt hållbara bostäder som kan skalas upp och användas av andra. Genom att skapa ett konkret exempel och utveckla handfasta metoder för att tillgängliggöra hyresrätter till de som står längst ifrån bostadsmarknaden, vill vi skapa förutsättningar för en socialt hållbar bostadsförsörjning. Det långsiktiga målet är att på så vis minska den strukturella hemlösheten i Sverige.

Jag vill veta mer om själva förvaltningsmodellen – var hittar jag mer information?

Du kan läsa mer om förvaltningsmodellen här.

Är det här social housing?

Det här är vad Stockholms Stadsmission kallar för socialt hållbara bostäder. Vi erbjuder förstahandskontrakt med en prisrimlig hyra i nyproduktion. Vår uthyrningsmodell vänder sig till människor som befinner sig i en strukturellt hemlös eller otrygg boendesituation och som inte lyckas ta sig ur den på grund av bostadsmarknadens höga trösklar.

Vad menar ni med socialt hållbara bostäder?

Socialt hållbara bostäder innebär bostäder som är trygga och långsiktiga, vars hyra inte tar allt för stor del av hushållets disponibla inkomst i anspråk, och som förmedlas till personer som har svårt att efterfråga en bostad på egen hand.

Kommer Stockholms Stadsmission driva verksamheter i huset?

Nej. Stockholms Stadsmission är fastighetsägare och förvaltare av huset, men kommer inte att driva någon typ av öppen verksamhet på plats. Som fastighetsägare ingår vi i den kooperativa hyresgästföreningens styrelse och ansvarar för både fastighetsförvaltning och det vi kallar för mjuk förvaltning - relationsbygge och stöd till våra hyresgäster vid behov.

Hur påverkar huset närområdet?

En ny fastighet och bostadshus påverkar alltid ett område. Vi vill och arbetar för att påverkan ska bli positiv och vara ett tillskott för ett hållbart och inkluderande kvarter.

Att bo i huset

Vem bor i huset?

I fastigheten ryms 40 kooperativa hyresrätter för en mångfald av hushåll - från 1 RoK till 4 RoK. Det som skiljer vårt hyreshus från ett traditionellt är att vi i förmedlingen av lägenheter utgår ifrån behov och inte från kötid. Syftet med det är att kunna tillgängliggöra långsiktiga och trygga boenden till personer står utanför bostadsmarknaden. Det kan handla om allt från unga, till barnfamiljer och äldre där den gemensamma nämnaren ofta är knappa ekonomiska resurser, inga kontakter som kan hjälpa till med bostad och för kort kötid i den vanliga bostadskön. I övrigt förväntas våra hyresgäster vara goda grannar och vi ställer samma krav på hur våra hyresgäster uppträder och agerar som andra fastighetsägare gör på sina. 

Hur hyrs lägenheterna ut?

Majoriteten av lägenheterna har förmedlats genom Stockholms Stadsmissions verksamhet Bobyrån. En del av lägenheterna har också förmedlats via Bostadsförmedlingen.

Vad är kooperativa hyresrätter?

Lägenheterna hyrs ut som kooperativa hyresrätter, vilket innebär att alla hyresgäster blir medlem i en kooperativ hyresrättsförening som de i sin tur hyr lägenheten av. Det som skiljer en kooperativ hyresrätt från en traditionell hyresrätt är att hyresgästen genom sitt engagemang som medlem i föreningen får större inflytande över fastigheten och den gemensamma boendemiljön. Föreningen har en styrelse som kommer att bestå av både hyresgäster och representanter från fastighetsägaren Stockholms Stadsmission. Läs mer om kooperativa hyresrättsföreningar på Bostadsförmedlingens hemsida.

Vad är poängen med en kooperativ hyresrättsförening?

Vårt syfte med att ha en kooperativ hyresrättsförening är att främja gemenskap och delaktighet i boendemiljön, men också att möjliggöra en överkomlig hyreskostnad genom att erbjuda olika hyresnivåer. I en kooperativ hyresrättsförening är det stadgarna och styrelsen som styr hyresnivåerna i fastigheten. I det här huset finns det tre olika lägenhetskategorier, med tre olika hyresnivåer. Det innebär att lägenheter av samma storlek och standard har olika månadshyror beroende på vilken lägenhetskategori den tillhör. Vilken månadshyra som gäller beror på hyresgästens ekonomiska förmåga.

Poängen med det systemet är att man som hyresgäst ska kunna hyra ett tryggt och långsiktigt boende utan att behöva avvara en för stor del av hushållets disponibla inkomst. På så sätt hoppas Stockholms Stadsmission sänka trösklarna till ett eget förstahandsboende. Vi tror att man som hyresgäst behöver sympatisera med den idén för att trivas i huset.

Hur gör jag om jag vill bo i huset?

Majoriteten av lägenheterna har förmedlats genom Stockholms Stadsmissions verksamhet Bobyrån. Förmedlingen görs utifrån behov inte utifrån kötid. En del av lägenheterna har också förmedlats via Bostadsförmedlingen.

Håll utkik på Bostadsförmedlingens sidor/annonser, där du kan anmäla ditt intresse för huset. 

Om du är i behov av stöd till en trygg bostad kan du kontakta Stockholms Stadsmissions bobyrå. 

Ett hyreshus växer fram mer om byggprojektet

Hur har byggprocessen gått till?

I juni 2021 köpte Stockholms Stadsmission en tomträtt som ägts av Familjebostäder i Stockholm. Familjebostäder överlät tomten tillsammans med en färdigställd detaljplan. I maj 2022 lämnade Stockholms Stadsmission in ansökan om rivningslov respektive bygglov för tomten i Farsta strand som beviljades i oktober samma år. Det första spadtaget för byggprojektet togs den 1 mars 2023. Sedan dess har byggprojektet fortskridit enligt plan och står redo för inflytt under juni 2024.  

Stockholms Stadsmission
Box 35, 131 06 Nacka
Telefontid måndag–fredag: 8–17
info [at] stadsmissionen.se