Hemlösa och andra människor i utsatta situationer hotas av Skatteverkets nya regler

2014-12-12
Skatteverkets nya momsregler är ett dråpslag mot de välgörenhetsorganisationer som bedriver ideell second handförsäljning. Konsekvensen blir nedläggningar och neddragningar. De nya reglerna kommer att påverka tusentals människor, men hårdast slår det mot samhällets redan mest utsatta.

Under hösten bestämde Skatteverket att den ideella second hand-sektorn ska gå från noll till 25 procent moms på sin försäljning av skänkta saker. Beskedet har skapat stor oro kring framtiden hos Ideell Second Hand, ett samarbete mellan några av Sveriges största välgörenhetsorganisationer med Myrorna, Röda Korset och Sveriges Stadsmissioner i spetsen. Den största motståndaren just nu är tiden då beslutet träder i kraft inom kort.

- Det är bara en tidsfråga innan vår verksamhet kan tvingas lägga ned eftersom förutsättningarna för vår verksamhet försvinner med det nya momskravet från Skatteverket. Samtidigt finns det en osäkerhet kring vad som gäller, så vi vet faktiskt inte vad vi ska göra nu, säger Caroline Andermatt, VD för Myrorna och ordförande för Ideell Second Hand.

Skatteverkets nya krav säger att verksamheter inom ideell second hand inte får ha öppet mer än 24 timmar i veckan eller ha fler fast anställda än volontärer eftersom de då konkurrerar med kommersiell handel. Uppfylls inte kraven måste de betala 25 procent moms, vilket skulle betyda att det överskott som idag går till social hjälp istället går direkt in i statskassan. Konsekvensen blir att den samhällsnytta organisationerna tillför går förlorad, något som i slutändan drabbar samhällets mest utsatta.

Ideell Second Hand är bekymrade över situationen och för alla människor som drabbas av beslutet.

- Vår verksamhet går inte att jämföra med kommersiell verksamhet. Tusentals frivilliga och ett stort antal i arbetsträning är engagerade på våra lokala mötesplatser där vi förutom second hand-försäljning har en rad sociala verksamheter, exempelvis språkträning, anhörigstöd och äldreverksamhet. Vi behövs och vi vill fortsätta tillföra samhällsnytta, både lokalt och globalt. De nya riktlinjerna från Skatteverket äventyrar detta, säger Ingela Holmertz, Nationell Chef Svenska Röda Korset.

Årligen bidrar organisationerna inom Ideell Second Hand med 200 miljoner kronor till människor i en socialt utsatt situation, erbjuder över 7000 människor arbetsträning och samlar in 22 000 ton textil som annars skulle hamna i soporna. Det är också miljontals människor som skänker sina gamla saker till ideell second hand, speciellt nu i juletid. Många av dem har inte heller möjlighet att skänka pengar, men kan istället skänka ett par gamla jeans eller en sliten fåtölj.

- Alla som vet betydelsen av vad vi gör, hur mycket vi gör för socialt utsatta, för de som arbetstränar och för miljö och återanvändning, förstår att Skatteverket inte kan ha tagit hänsyn till hela bilden i sitt beslut. Vi förutsätter att Skatteverket vill ompröva sitt beslut och att vi tillsammans kan lösa detta på bästa sätt, säger Marika Markovits, Ordförande för Sveriges Stadsmissioner.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vilka är Ideell Second Hand?

IDEELL SECOND HAND är ett samarbete mellan organisationer i Sverige som bedriver återanvändning och secondhand verksamhet i ideellt samhällsnyttigt syfte. Medlemmar: Sveriges Stadsmissioner, Myrorna, Röda Korset, Emmaus, Hela Människan, Hjärta till hjärta, PMU, Reningsborg, Vinden Second hand, Bröder till bröder, Erikshjälpen, Läkarmissionen, Praktisk Solidaritet.

Alla organisationer är anslutna till 90-konto hos Svensk Insamlingskontroll som garanterar att alla uppfyller de kriterier som kan ställas på en seriös aktör.

  • Vi har tillsammans 505 butiker och verksamhet i hela Sverige. 
  • Vi samarbetar med allt från internationella modeföretag till kommuner för insamling och återanvändning av begagnat 
  • Vi samarbetar med myndigheter som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Kriminalvården för att hitta effektiva lösningar för arbetsträning

Vad händer om vi försvinner? 

  • Över 200 miljoner kronor som vi bidrar med till socialt arbete och bistånd till samhällets allra svagaste försvinner 
  • 7200 personer får ingen arbetsträning i våra verksamheter 
  • 22 000 ton textil samlas inte in och miljövinster uteblir 
  • ca 2000 personer blir av med jobbet. Hälften av dem har en bidragsanställning pga. nedsatt arbetsförmåga och har svårt att få arbete på ordinarie arbetsmarknad.
  • 14600 engagerade volontärer har inga uppdrag