Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Små steg mot ökad skolnärvaro

Ungdom i luvtröja som tittar ut över vattnet
Kim, 18 år, hade varit hemma med svåra magbesvär under lång tid och knappt varit i skolan alls de senaste åren. Hon hade tappat tron på att hon skulle kunna läsa ikapp och hade liten kontakt med kompisarna. Men hjälp av stöd och coachning av Oneeighty fick hon chans att hitta tillbaka till studiemotivationen i sin egen takt för att sedan börja gå till skolan igen.

Känslig för press

När Kim börjar arbeta med Oneeighty får vi vara försiktiga med att inte pressa henne för hårt. Hon har tidigare reagerat på omvärldens förväntningar med att må mycket dåligt. Oneeightys pedagog Pernilla och socialpedagog Richard chattar med henne via Skype för att lära känna henne bättre och för att försöka förstå på vilket sätt hon tar till sig kunskap. Det blir snart tydligt att Kim är intresserad och kan mycket om bilar och att hon är särskilt intresserad av veteranbilar. Hon ser fram emot att ta körkort och vill helst köpa en Porsche 911. 

Självförtroendet ökar snabbt

Efter en kort tid får pedagogerna och Kim allt bättre kontakt och de kommer överens om att öka antalet skoluppgifter i svenska och svenska och engelska. Kim börjar med ett arbete om bilar i litteratur och film.  Under våren lyckas Kim även komma på flera möten på skolan med Oneeighty, lärare och rektorn. Hon börjar också träna på ett gym i närheten. Det är ett stort framsteg. 

Daglig chatt och mer omfattade uppgifter

Kim arbetar med Oneeighty varje dag på bestämda tider via Skype. Det går både fortare för henne att lösa de uppgifter hon får från pedagogerna och de blir alltmer omfattande. Efter sex månader med stöd av Oneeighty är Kim redo för att gå tillbaka till skolan efter sommarlovet. 

På avslutningen gjorde vi en rolig aktivitet tillsammans som Kim hade önskat – gokart! Hon vann såklart. Och det var inte ett matt handslag när vi sågs utan en varm och stadig kram. 
Kim mår mycket bättre i skolan nu och kan gå dit i stort sett varje dag. Ibland får hon ont i magen men det är nu möjligt för henne att göra vissa uppgifter hemma. Skolan har en planering och ett upplägg som gör att de har rutiner för att ge Kim hemuppgifter om hon inte kan gå till skolan. 

Chans att komma tillbaka i sin egen takt

Vi är så glada att vi fått chansen att lära känna Kim, alla hennes styrkor och kompetenser och glada över att skolan valde att använda oss och vår onlinekommunikation. Kim säger själv att hon inte pallade att träffa någon just då, men att mötas i chatt kändes mycket tryggare och med den kontakten som bas kunde hon sedan jobba sig tillbaka i sin takt och mot sina egna mål. 

Marit Sahlström, projektledare Oneeighty 
Hör gärna av dig till mig om du vill veta mer om hur vi arbetar eller ansöka om plats. 

Marit Sahlström
Oneeighty
projektledare

Oneeighty – vänder frånvaro till närvaro

Det är viktigt att så snabbt som möjligt uppmärksamma skolfrånvaro. Det finns ofta flera orsaker till att en elev inte går till skolan. Du som skolledare kan få stöd av Oneeighty, Vi arbetar online med kartläggning, stöttning och anpassade skoluppgifter för att få elever med lång skolfrånvaro att komma tillbaka till skolan.

Våra platser för elever med lång frånvaro