Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Boende för ensamkommande - Örebro

Två ungdomar tittar på tv på sitt rum
Stockholms Stadsmissions boende för ensamkommande i Örebro har plats för 20 ungdomar och drivs på uppdrag av Örebro kommun. På boendet bor asylsökande barn och ungdomar mellan 14 och 17 år som har permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd. 

Barn och ungdomar som kommer till Sverige utan vuxet sällskap har ofta varit med om svåra upplevelser. Därför är det viktigt att de får en trygg och kärleksfull plats med vuxenstöd för att smälta nya intryck så att de kan hitta ett meningsfullt sammanhang i Sverige. 

Boendet för ensamkommande ligger i Örebro och ger nyanlända barn och ungdomar hjälp in i det svenska samhället eller stöd i att flytta tillbaka till hemlandet om det blir aktuellt.

Så arbetar vi – två coacher som stöttar ungdomen

Varje ungdom får tillgång till två ungdomscoacher som stöttar dem. Vårt uppdrag är att hjälpa ungdomar att få makt över sina egna liv, skapa förutsättningar för sysselsättning, som skola och praktik, samt att varje ungdom ska känna den värme och kärlek som är en förutsättning för deras fortsatta liv. 
På boendet bor ungdomar som har kommit olika långt i sin migrationsprocess. Vissa har permanent uppehållstillstånd, vissa har tillfälliga uppehållstillstånd och andra är asylsökande och väntar på ett beslut. Oavsett vilket möter våra coacher upp ungdomen där han eller hon befinner sig och hjälper den unge att fatta de beslut som blir avgörande för dem oavsett om de får stanna eller åka tillbaka.

Stor erfarenhet och bred kompetens i personalen

Alla ordinarie anställda är utbildade inom metoderna motiverande samtal och traumamedveten omsorg. Teamet består av socionomer, beteendevetare och pedagoger som arbetar med ett coachande förhållningssätt. Flera av de anställda coacherna kommer från andra länder och bidrar med egna erfarenheter av att leva på flykt och vara ny i Sverige.

För att utveckla ungdomens självständighet och för att kvalitetssäkra boendet arbetar vi med det pedagogiska materialet Hitta Rätt. 

 

Ulf Trolin
verksamhetschef
Daniel Yttermalm
verksamhetsledare

"Jag vill bli kung, Säpo eller behandlingspedagog"

Efter en dramatisk flykt från kriget i Syrien kom Ahmed till Sverige. Efter några månader kom han till Stockholms Stadsmissions boende för ensamkommande i Stockholm och började bygga upp en ny tillvaro. Läs hans berättelse om flykten, livet i Sverige och hur han nu lärt sig uppskatta fredagsmys.

Läs om Ahmeds väg till en ny tillvaro

Fler boende för ensamkommande

Stockholms Stadsmissions har även ett boende för ensamkommande i Stockholm som tar emot placeringar från hela landet. Vi har även träningsboende för unga i ett antal lägenheter i Stockholmsområdet. Varje ungdom får individuellt stöd och coachning.

Läs mer om alla boenden