Maten öppnar för nya möten

Dennis Ogeklint är kock på Stadsmissionens Center, en dagverksamhet för människor i hemlöshet. Han lagar och serverar 110 portioner varje dag. Slamret av grytor, dofterna och mat lagad med kärlek och omsorg öppnar för samtal och kan vara ett första steg mot förändring på Center. 

Till Stadsmissionen Center kommer varje dag upp till hundra människor i hemlöshet för att vila och få en bit mat. Många är trötta och uppgivna efter många år utan fast bostad, vissa är påverkade eller lever med psykisk ohälsa. Och alla som kommer till Center träffar Dennis Ogeklint i matluckan. 

– Det som är så speciellt med att laga mat här är att jag får direkt och ärlig återkoppling om någon tycker att det är superdåligt gjort eller superbra gjort, säger han och skrattar. 

Många vill ha isterband

Det som gästerna efterfrågar mest är måltider som isterband och så kallad bygglunch, men alltsedan Dennis Ogeklint började för två år sedan har han arbetat för att få in mer grönsaker i kosten. Och det börjar ge resultat. 

– Jag får nästan alltid beröm, men jag kan få lite skäll när det är för mycket grönsaker. Men det övar jag dem på och jag tänker vinna den kampen, säger han och fortsätter:

– När jag började var det ingen som åt salladen som vi ställer ut innan lunchen. Det tog ett ganska lång tid innan de började göra det, men senast idag tog den slut och vi får nu önskemål om att hitta sätt att portionera ut salladen så att den räcker åt alla.

Verksamheten finansieras av givare

Stadsmissionens Center finansieras av de pengar som privatpersoner och företag skänker till Stockholms Stadsmission. Dessutom får Center ta del av det livsmedelsöverskott som livsmedelskedjorna skänker via Matbanken. I år har Center på gästernas begäran bytt ut margarinet mot Bregott och gått från att var och en blir serverad två skivor bröd och två skivor ost, till att var och en får ta själv. Det blir förvisso något dyrare, men är ett viktigt led i att var och en ska få ta ansvar och göra sina egna val i stort som smått.

Maten en källa till glädje

Många kommer till Stadsmissionen Center varje dag, året om. Utmaningen för Dennis i köket blir då att variera kosten så att både maten och måltidsupplevelsen kan bli en källa till glädje i tillvaron. Och vissa har inte ätit på flera dagar när de kommer. Då är det viktigt att komponera en måltid som är både mättande och näringsrik. 

– Ju mer varierad kost, desto fler samtal blir det i luckan. Vissa är vegetarianer och glutenintoleranta och då blir det något att prata om. Det blir inte bara att jag ger en tallrik och sedan hej då. Det kan bli ett möte helt enkelt. 

Och Dennis popularitet råder det inget tvivel om. När han var på semester i somras och maten inte lagades på plats var det mycket av maten som hamnade i soporna. 

– Jag får mycket gratis och mat är ofta förknippat med många positiva minnen. Jag tror inte att de ser mig som en i personalen. Det är dofter och ljud och vi skramlar och tjattrar på inne i köket och då är det lättare att mötas oavsett om mötet varar i 20 sekunder eller 20 minuter. I en regnig skitig dag kan stuvade makaroner och köttbullar vara ett jättefint minne. Och det är lätt att prata om mat oavsett utbildning och förkunskaper. Och en mätt mage betyder mycket för humöret och allting det vet jag också, säger han. 

Mer ekologisk mat på menyn

Nästa utmaning för Dennis Ogeklint är att öka andelen närodlad och ekologisk mat. 

– Det kostar mycket mer än de andra basvarorna, men det är något jag personligen brinner för. Det doftar och smakar mer och ser schysstare ut, men i och med att det är dyrare så måste det bli en långsam förändring. 

Vad är den vanligaste synpunkten du får?

– Det är mer kommentarer som jaså du gör köttfärssås så. Sedan brukar de skämta om när det blir kåldolmar för det tar sådan enorm tid att göra när man är själv. Många här har jobbat på restaurang förut och då kommer de och berättar något minne. 

Du har ju jobbat på restaurangkök tidigare, vad förvånade dig mest när du började på Stockholms Stadsmission?

– Att jag insåg att alla människor har en historia innan de kommer hit. Det är så lätt att bara vara en person i hemlöshet här, men människor som kommer hit har så mycket olika yrken, olika historier och kommer från olika länder. Det krävs inte mycket i livet för att hamna i hemlöshet.  

Var du beredd på att du skulle bli socialarbetare när du började jobba här?

– Nej, men jag har förstått att det kommer på köpet. Det var inte det jag tänkte men det är en bonus, säger Dennis Ogeklint.